Pušča nevidno sled za avtomobilom

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Sodobna tehnologija sledi poti ukradenega avta, poleg tega pa je koristna tudi v vsakdanjem življenju.
Oglej si celoten članek

Vse več lastnikov vozil, še posebno če so ta kupljena na lizing ali če so gospodarska, se odloča za vgradnjo oddajnika GPS/GSM (GPRS), prek katerega je mogoče na daljavo spremljati gibanje vozila. Družbe, ki ponujajo vgradnjo, v zameno za mesečno naročnino za od 10 do 20 evrov ponujajo tudi široko podporo, ki jo izkoriščajo predvsem prevozniške družbe za boljši izkoristek svojih vozil.

Vse pomembnejši pa postaja tudi trg privatnih strank, saj tehnologija pomembno prispeva k bolj varnim avtomobilom.

Hitro obveščanje ključno

V družbi CVS Mobile pojasnjujejo, da GPS oddajnik z anteno med strokovno vgradnjo odvisno od modela namestijo na težko dostopna mesta, ponavadi pod armaturno ploščo in je od zunaj neviden.

Oddajnik v nekaj desetsekundnem intervalu namreč sporoča položaj avtomobila tudi, ko ta stoji, lastnik pa lahko položaj na daljavo spremlja prek mobilnika, računalnika ali tabličnega računalnika s pomočjo aplikacij tipa Google Maps. Z ustrezno nastavitvijo je lastnik ob nepooblaščenem premiku vozila takoj obveščen. Prav hiter odziv je ključnega pomena, saj nepridipravi skušajo prelisičiti GPS oddajnike med drugim tudi tako, da ukradeno vozilo čim prej prepeljejo nekam, kjer signal ni viden. Ker je to lahko tudi kontejner, ki ga nato odpeljejo s tovornjakom, je odzivni čas bistvenega pomena.

V detektivski agenciji AHD pa so povedali, da je oddajnik zelo koristen pri odkrivanju lokacije vozila v primeru kraje, saj je mogoče lokalni policiji podati natančne koordinate, kje se nahaja oziroma vsaj kje je bil nazadnje opažen. A ko avtomobil prepeljejo v državo, kjer je korupcija v policiji in med uradniki nekaj vsakdanjega, kot denimo na Kosovem, Albaniji, Makedoniji ali Moldaviji, je delo detektivov ponavadi zaman, tudi če avtomobil uspejo locirati.

V detektivski družbi še dodajajo, da GPS oddajnik v avtu nikakor ni primeren le za avtomobile višjih cenovnih razredov, temveč ga je odvisno od potreb in ogroženosti avtomobila smotrno vgraditi tudi v "vsakdanje" avtomobile. Pogled v policijsko statistiko sicer razkriva, da so najbolj ogroženi modeli VW golf, renault megane, audi A3, ...

Kako hitro vozi naš sine?

Oddajniki GPS imajo poleg logistične funkcionalnosti in zaščite v primeru kraje še dodatno uporabno funkcijo, namenjeno družinam. V družinah z mladimi vozniki nudi način nadzora nad stilom in varnostjo vožnje, saj telemetrični podatki v realnem času povedo, kako hitro vozi voznik, kje se nahaja, ali vozi ekonomično ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.