Računalniki pokopali eno najstarejših avtomobilskih tradicij

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Pri Bugattiju so že napovedali, da bodo odnehali od tradicije, ki traja skoraj 100 let.
Oglej si celoten članek

Gre za modeliranje in oblikovanje avtomobilov s pomočjo svinčnika in gline. To je zelo pomemben del oblikovanja avtomobilov, ki ga oblikovalci uporabljajo že zadnjih 100 let. Pri Bugattiju, ki proizvaja superšportne avtomobile in ene najdražjih avtomobilov na svetu, bodo od glinenega modeliranja popolnoma odstopili in prešli na računalniško oblikovanje.

Klepet z gurujem Robert Lešnik ekskluzivno za Žurnal o tem, kako se počuti pri Mercedesu

Oblikovanje avtomobilov ob pomoči modelov iz gline je zaživelo že konec dvajsetih let 20. stoletja. Zahvaljujoč modelom iz gline so imeli oblikovalci in inženirji vpogled v resnično stanje, zato so lahko v hipu videli, koliko in kako morajo spremeniti dizajn, če so opazili napake. Torej, še predno je avto zapeljal v proizvodnjo.

Foto: Bugatti Bugatti chiron rekord

Dizajn Kaj o dizajnu novih avtomobilov meni neodvisni oblikovalec?

Ob obisku Mercedesovega oblikovalskega centra v Stuttgartu je slovenski oblikovalec in šef zunanjega oblikovanja pri Mercedesu Robert Lešnik za zurnal24.si povedal: "Model gline igra pri oblikovanju igra osrednjo vlogo." Lešnik je pojasnil, da končne ocene modela ni mogoče narediti računalniško, saj je zaslon ekrana dvodimenzionalen, medtem, ko je glineni avtomobil v razmerju 1:1 tridimenzionalen. Na leto „avtomobilski umetniki“ pri oblikovanju porabijo kar do 80 ton gline.

Foto: Mercedes-Benz

BMW presenetil BMW z novim i4 predstavil nov, strupen dizajn

Pri Bugattiju menijo drugače. Odločili so se, da gline ne bodo več uporabljali. Po novem bodo v popolnosti zaupali virtualnemu svetu, piše britanski Auto Car. Prehod iz gline na računalniško modeliranje se je začelo že leta 2016. Po mnenju šefov pri Bugattiju virtualno modeliranje prinaša bistvene prednosti: je hitrejše, cenejše in bolj natančno. Ne potrebujete na tone gline, niti ogromnih oblikovalskih studiev. Dovolj je računalnik in oprema za virtualno resničnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.