Raziskava: Stroški električnih proti stroškom bencinskih in dizelskih avtomobilov

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Objavljena je bila raziskava, v kateri so primerjali mesečne stroške, ki jih ima lastnik električnega avtomobila v primerjavi s stroški, ki jih ima lastnik vozila z bencinskim ali dizelskim motorjem.
Oglej si celoten članek

Raziskavo, v kateri je vključenih 21 evropskih držav, je objavilo mednarodno podjetje LeasePlan s sedežem v Amsterdamu na Nizozemskem, ki se ukvarja z avtomobilskimi lizingi in flotnim managementom. Njihova raziskava je razkrila, v kateri državi so trenutno električni modeli avtomobilov stroškovno ugodnejši v primerjavi z vozili z motorji na notranje zgorevanje. Taki državi sta Norveška in Nizozemska, v Belgiji in v Veliki Britaniji pa se razlika močno zmanjšuje oziroma izenačuje.

LeasePlanov indeks stroškov za vozila je celovita analiza stroškov za lastnika majhnega in srednje velikega avtomobila (razred B – clio in C - golf) v 21 evropskih državah. Vključuje vse stroške, ki jih imajo vozniki v vsaki državi, vključno z gorivom, amortizacijo, davki, zavarovanjem in vzdrževanjem.

Foto: Gregor Prebil Nissan Leaf

Naredili izračun Naredili izračun, ki na glavo postavlja čistost električnih avtomobilov

Šef LeasePlana Tex Gunning je po objavi rezultatov povedal, da je dobra novica, da postajajo električna vozila stroškovno konkurenčna v vse več evropskih državah. Vendar pa opozarja: "To ni pravilo povsod po Evropi. Naša raziskava jasno kaže, da bi morali zakonodajalci narediti več za konkurenčnost. Predvsem, ko govorimo o obdavčitvi vozil in izgradnji polnilne infrastrukture za električne avtomobile. Na ta način bi električna vozila postala resna alternativa klasičnim vozilom po vsej Evropi in bi jim kupci namenjali več zanimanja."

Raziskava je vključevala 21 držav v Evropi: Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija, Švedska, Švica, Turčija in Velika Britanija.

Gunning poudarja, da bi morali ukrepe sprejeti zdaj, saj so električni avtomobili eden od najboljših načinov, da se borimo proti klimatskim spremembam: "Vsi morajo imeti možnost preklopiti na električni pogon."

Foto: Profimedia bencinska črpalka, gorivo

Izpostavljamo nekaj ključnih stvari v raziskavi. Povprečen strošek za lastniško vozilo se med evropskimi državami močno razlikuje, od 448 evrov mesečno na Poljskem do 761 evrov mesečno v Italiji. Evropsko povprečje je 616 evrov na mesec. Glede na BDP (bruto domači proizvod) največji strošek lastništva nosijo v Italiji, na Finskem in v Belgiji, najmanjši pa na Irskem, Poljskem in v Švici. 

Naš strokovnjak trdi drugače Adacova resnica o električnih, slovenski strokovnjak trdi drugače

Stroški električnega vozila se prav tako močno razlikujejo. Najnižji so na Madžarskem, kjer so ocenjeni na 597 evrov na mesec. V Italiji je ta strošek 986 evrov, s čimer je to najdražja država za vožnjo električnega avtomobila.

Foto: Profimedia Stroški avtomobila

Norveška je edina država v kateri so skupni stroški lastništva električnega vozila (670 evrov na mesec) manjši od bencinskega (731 evrov) ali dizelskega (722 evrov) avtomobila. Na Nizozemskem so električni avtomobili cenejši od tistih z dizelskimi motorji. Mesečni strošek je ocenjen na 829 evrov za električno in 861 evrov za dizelsko vozilo. Strošek z bencinskim je le nekaj nižji in je 785 evrov na mesec.

Pod drobnogled so vzeli stroške pri naslednjih avtomobilih: BMW i3, ford focus/focus electric, hyundai ioniq, nissan leaf, opel/vauxhall corsa, renault clio, renault zoe, smart fortwo, VW golf/e-golf in VW polo.

Avto Je na temno stran električnih avtov posvetilo nekaj svetlobe?

Norveška je najdražja država za vožnjo klasičnega vozila z motorjem na notranje zgorevanje. V povprečju je mesečni strošek za lastništvo vozila z bencinskim motorjem 731 evrov, z dizelskim pa 722 evrov, v obeh primerih okoli 200 evrov nad evropskim povprečjem. Največja razlika je predvsem v obdavčitvi - večjih cestnih davkih in obdavčitvi bencina in dizelskega goriva, pa tudi višjih življenjskih stroškov. Vozila z električnimi motorji prihranijo več denarja za energente na mesec. Raziskava razkriva, da lastnik električnega avtomobila v povprečju na mesec za elektriko zapravi 39 evrov, lastnik bencinskega avtomobila 110 evrov, latnik dizelskega pa 78 evrov na mesec. 

Slovenija Slovenija: Občutna rast prodaje hibridov in električnih vozil

Romunija je najcenejša država za vožnjo avtomobila z bencinskim motorjem. Skupni mesečni stroški lastnika bencinskega avtomobila so v povprečju samo 353 evrov. V Romuniji so še posebej radodarni pri plačevanju davkov za gorivo in cestne takse.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 09:57 12. September 2018.

    Plačal sem 130 evrov na uro doma s tremi otroki doma. Nikoli nisem mislil, da bi to lahko storil, toda ...

  • 19:26 11. September 2018.

    Za vse pametnjakoviče,ki forsirajo e-avte: Pri lestvici desetih najcenejših električnih avtov nam je pomagal naš strokovnjak iz Dnevnikove avto-moto divizije ...

  • 18:41 11. September 2018.

    Najcenejši električni avto v Sloveniji stane 145€ mesečno brez pologa. Kredit eko sklada z 1.3% obrestno mero BREZ POLOGA. 8 ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.