Rolls royce dawn je ultraluksuz brez strehe

Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn Foto: Rolls-Royce Rolls royce dawn
Rolls Royce je predstavil model dawn, luksuzno kabrioletno izvedenko modela wraith.
Oglej si celoten članek

Gre za najbolj seksi rolls roycea doslej, pravijo v tovarni. In hitrega. Z mehko streho lahko od 0 do 100 km/h pospeši v desetinki manj kot petih sekundah, najvišja hitrost je omejena na 250 km/h. "Kapo" izgubi v tihih 21 sekundah, celotni postopek je bolj podoben baletu kot spravljanju in razpiranju. Še bolj pa je zanimiv podatek, da je z razpeto streho v dawnu enako tiho kot v wraithu. Kako jim je to uspelo, pri RR še nočejo povedati.

V dawnu (zora) se bodo kupci dejansko počutili kot zvezde in bodo izgledali kot zvezde, pravijo pri tovarni, ki so predstavitev novinca vzeli precej bolj sprošeno, kot smo od njih navajeni. Šef tovarne v BMW-jevi lasti Torsten Mueller Oetvoes je pred izbrane novinarje in povabljene goste stopil kar brez kravate in z odprto srajco!

Čeprav dawn res deluje zelo podobno klasičnemu kupejevskemu wraithu, pa pri Rolls Roycu trdijo, da je na njunih karoserijah enakih le 20 odstotkov delov.

"To je naša interpretacija, kako naj izgleda moderni superluksuzni štirisedežni kabriolet," pravijo in branijo dejstvo, da gre za štrisedežnika s stavkom: “Vse ostalo bi bilo nesocialno.”

Zakaj nima zaslona na dotik? Enostaven razlog ...

Seveda je vse na avtu v znamenju finih detajlov, ki sestavljajo prestižno celoto. Od navigacije, ki se odziva na glasovne ukaze, do hi-fi sistema s 16 zvočniki. Z vmesnikom se upravlja le prek vrtljivega gumba in namenske ploščice, pozabite na zaslon na dotik - prstni odtisi pač ne sodijo v ta avto.

Veliko je tehničnih pomagal, tudi IR kamera za prepoznavanje ljudi in živali ponoči. Poganja ga 6,6-litrski biturbo V12 motor, ki je povezan z osemstopenjskim avtomatikom. Ima 420 kW (571 KM) in 750 Nm navora. Glede porabe ne gre spraševati, baje da je okoli 11,7 litra na 100 km, a to niti ni slab rezultat za dvanajst “delavcev” pod pokrovom.

In še - pri Rolls Royceu so napovedali, da se bodo v prihodnje zelo posvetili ideji o lastnem suvu, s čimer bodo sledili Bentleyju, ki je z modelom bentayga pravkar vstopil na trg ultraluksuznih terencev.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.