Sami ste krivi, če za cestnino plačate več

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Hrvaški sistem elektronskega cestninjenja (ENC) vam lahko za uporabo avtoceste zaračuna več, kot bi morali plačati. Za to ste krivi sami, sporočajo iz HAC (Hrvaške avtoceste).
Oglej si celoten članek

Hrvaški spletni portal Jutarnji list poroča o tehničnih težavah pri sistemu elektronskega plačevanja cestnine (ENC) na hrvaških avtocestah, ki ga uporablja tudi veliko Slovencev.

Težava lahko nastane, če vozniki ne upoštevajo varnostne razdalje, ko se peljejo mimo cestninske postaje, kjer naprava odčita podatke z njihove magnetne kartice in na podlagi tega dvigne zapornico. Sistem lahko, ko je premajhna varnostna razdalja med dvema voziloma, evidentira le drugo vozilo in ne prvega v vrsti pred zapornico. Prvemu vozilu zato vseeno dvigne zapornico, voznik drugega vozila pa mora vzeti kartico, da bi se dvignila zapornica. Sistem nato ob izvozu z avtoceste prvo vozilo evidentira kot neznano, kar pomeni, da mora voznik plačati najvišji znesek za uporabo. Ta je enak, kot če bi izgubili kartico za cestnino med vožnjo. To je dvojni znesek od najdaljše možne relacije. Tako lahko na primer, če na avtocesto vstopite na postaji Zdenčina in izstopite na izhodu Lučko, namesto enega evra plačate kar dobrih 60 evrov.

Pri HAC so prejeli že 1.626 pritožb jeznih uporabnikov sistema ENC, a se izgovarjajo na to, da so pravila jasno napisana na njihovi spletni strani Hac.hr in da je treba pri vožnji skozi cestninsko postajo upoštevati varnostno razdaljo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:38 7. Avgust 2013.

    Ja neverjetno, ampak dejansko je tako. Prvi, ki pripelje pravilno ga ne zazna, ker se mu nekdo nalepi na rit. …

  • 11:08 7. Avgust 2013.

    Tako bi bilo logicno, ja. Tako je bilo tudi pri nasem sistemu. Ampak, v clanku pise, da naje*e prvi, ker …

  • 10:24 7. Avgust 2013.

    Kolikor sem prebral, je problem nasproten, Ti plačaš onemu pred tabo, če nimaš varnostne razdalje, ter še kazensko cestnino.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.