Senzor za vandale in poškodovano baterijo

Foto: Continental
Foto: Continental
Avtomobilski zaščitni sistemi pri novi generaciji vozil pridobivajo nove funkcionalnosti.
Oglej si celoten članek

Družba Continental ni znana le po pnevmatikah temveč tudi kot eden od velikih dobaviteljev različnih podpornih varnostnih sistemov za avtomobile. Zdaj so najavili novo generacijo senzorjev in nadzornih enot za zračne blazine, pri katerih bo lahko zmogljiv avtomobilski računalnik precej bolj precizno določil čas in stopnjo proženja. S tem bo avto v primeru trka še bolje zaščitil potnike spredaj in zadaj.

V okviru strategije Allround Protection in zaradi prehoda na električna vozila pa so najavili nov sistem za nadzor baterije v avtu. Battery Impact Detection je sistem, ki prek različnih senzorjev ugotovi, ali je prišlo med vožnjo do poškodbe baterije, na primer zaradi trka ob grbino ali v kamen. Takšni trki lahko v zelo redkih primerih povzročijo požar. 

Razvijajo pa tudi sistem za zaznavanje "kontaktov" (Contact Sensor System - CoSSY), ki je namenjen prepoznavanju zelo blagih udarcev ali odrgnin na avtu. Sistem deluje tako, da zaznava in klasificira različne zvočne signale, na primer trk ob neki objekt pri manjši hitrosti. V primeru zaznave takšnega zvoka sistem takoj ustavi avto in prepreči hujšo škodo. Sistem pa bo imel še druge funkcionalnosti, saj bo znal zaznati vandalizem v obliki praskanja po laku vozila, prepoznal bo voznikov glas, pa tudi sirene bližajočih vozil na nujni vožnji. Vse to bo mogoče integrirati v nadaljnje funkcionalnosti vozila.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.