Šest sodobnih načinov, da vam ukradejo avtomobil

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Moderni tatovi so namazani z vsemi žavbami in so tehnično zelo podkovani. Predstavljamo šest načinov, ki se jih poslužujejo, da vam lahko ukradejo vaš avto.
Oglej si celoten članek

Nekoč so prisegali na odpiranje vrat prek posebnih vzvodov, ki so jih vstavljali za okvir vrat. A marsikateri proizvajalec je tatovom to preprečil s trdnejšo zaščito ključavnic. Klasičnega mehanskega vlamljanja je vse manj, v digitalni dobi se tatovom ni potrebno več kaj prida potiti. Pri Driving.co.uk. so pripravili seznam šestih modernih tehnik za vlom in krajo avtomobila. Kako enostavno je izmakniti nekatere avtomobile, pričajo nedavne vesti z Velike Britanije, ko zavarovalnice sploh ne zavarujejo več nekaterih modernih modelov, ker jih je tako zlahka ukrasti.

1. “Džemanje”

Dandanes se tatovi te tehnike najbolj pogosto poslužujejo. Prek spleta kupijo poceni napravico, ki oddaja valove  na istem frekvenčnem območju kot lastnikov ključ. Ko opazijo nekoga, ki ravno leze iz avtomobila in namerava zakleniti vozilo, prižgejo napravo, ki nato z motenjem signalov prepreči dejanski zaklep vozila, a tega voznik velikokrat ne opazi in odkoraka stran. Precej takšnih primerov se je zadnje čase zgodilo tudi v Sloveniji.

- kako se izogniti: vedno ročno preverite, če so se vrata res zaklenila

2. Preusmerjanje

Nepridipravi izkoriščajo komunikacijo med brezstičnimi ključi in avtomobilom, ki jih oboji uporabljajo za odpiranje vrat. Avtomobil ves čas oddaja radijski signal in ko je pravi ključ v bližini, ga slednji prepozna, pošlje lastno odo in vozniku ukaže, naj odklene avto ali celo vžge vozilo. S posebnimi oddajniki, ki jih držijo v bližini vozila, tatovi “ujamejo” radijske signale vozila, te pa jih nato oddajnik  preusmeri k podobni napravi, ki jo pomagač drži v bližini lastnika ali nekje drugje neposredno poleg pravega ključa. Slednjega naprava preslepi, tako da odda signal za odklepanje vozila. Ko je tat enkrat v avtu, samo še ponovi proces za zagon.

- kako se izgoniti: imejte ključe vedno na varnem, če jih nosite s seboj, pomagajo posebne denarnice ali aluminijaste škatilice.

3. Programiranje ključa

Strokovnjaki za varnost že dlje časa opozarjajo, da je mogoče avtomobile z brezstičnim zagonom (na gumb) veliko lažje ukrasti kot takšne, ki potrebujejo v ključavnici klasični ključ. Ta je zadnjih 10 let vedno kodiran, tako da običajna kopija ključa ne zadostuje za zagon. A tudi takšni ključi imajo slabost, saj so tatovi razvili naprave, ki jih priklopijo na OBD izhod, ki se nahaja v vsakem vozilu v bližini voznikovih nog. Prek tega jim uspe preslepiti avtomobil, da je kopija ključa, ki jo vtaknejo v ključavnico, pravi, tako da omogoči zagon. V avtomobilih z brezstičnim ključem pa ista tehnika prav tako omogoči zagon motorja in odklepanje vrat. Programi, ki to omogočajo, so na voljo že za kakih 15 evrov.

- kako se izogniti: uporabljajte mehanska varovala, kot je ključavnica za dostop do OBD opriključka ali mehansko ključavnico za volan.

4. Uporaba tehnike bližine

Ko lastnik zaklene v avto in ključ pusti v bližnjem stanovanju, je ključ velikokrat še znotraj radijskega dosega avtomobila. Če ima avto brezstični dostop, ko avto odklene pritisk na kljuko. Predstavljajte si, da se nekdo smuka okoli vašega avtomobila, mimogrede poskusi s pritskom na kljuko, če ta popusti pa v avtomobilu hitro uporabi zgoraj opisano tehniko za preslepitev za zagon motorja. V malce manj črnem scenariju pa vam tat lahko vsaj ukrade vredne predmete. Tudi sicer takšnih ključev ni dobro imeti blizu avtomobila, saj njuna bližina nekatere sisteme ves čas ohranja v stanju pripravljenosti, kar zelo obremenjuje akumulator.

- kako se izogniti: najdite varen in od avtomobila oddaljen kotiček za vaše ključe v domačem domu.

5. Dešifriranje kode

O tej tehniki je v strokovni javnosti veliko debate, mnogi menijo, da je nemogoča, drugi strokovnjaki opozarjajo, da bo v prihodnje še kako grozeča nevarnost vsakega lastnika. Posebna naprava naj bi lovila signal, ki ga ključ pošlje med oklepanjem avtomobila. Ta signal naj bi nato naprava odkodirala in lahko simulirala lastni signal za odklepanje.

- kako se izogniti: zaklepanje ročno s ključem in ne daljincem

6. Ugrabitev prek aplikacije

Za zdaj še ni podatkov o množični uporabi, a s silovitim napredkom pri povezljivosti avtomobilov je že zelo realna, kar nazadnje kažejo tudi nekateri že opravljeni testi. Vse več proizvajalcev nudi povezavo med avtomobilom in lastnikom prek mobilne aplikacije na telefonu, prek katere lahko lastnik manipulira z določenimi funkcijami vozila. Nepridiprav potrebuje le slično aplikacijo in geslo, glede katerega se ve, da so lastniki marsikdaj zelo predvidljivi.

- kako se izogniti: če bi že uporabljali takšno aplikacijo, poskrbite za zelo varno geslo s številkami in drugimi znaki. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.