Slovaški avtomobil je poletel

Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0 Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0 Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0 Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0 Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0 Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0 Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0 Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0 Foto: Aeromobil Aeromobil 3.0
Ideja o hibridu avtomobila in letala ni nova. V zadnjih letih se je najpogosteje omenjalo Terrafugio, zdaj pa so Slovaki predstavili prototip aeromobil 3.0, ki je že poletel.
Oglej si celoten članek

Športna karoserija in "zmajeva" zložljiva krila nad kabino aeromobilu zagotavljajo futurističen videz. Kreatorji pravijo, da ne gre le za "igračko," ampak so njihovi nameni resni.

V sredo so na Dunaju demonstrirali njegove zmogljivosti. Dizajner Stefan Klein in direktor podjetja Juraj Vaculik sta ob predstavitvi poudarila, da lahko njihova inovacija spremeni način globalnega transporta v prihodnosti. "Takšen avtomobil lahko postane standarden način prevoza za potnike, ki potujejo na srednje dolgih razdaljah, še posebej v državah, kjer je cestna infrastruktura slabše razvita," pravi Vaculik.

Do 200 km/h v zraku in 160 km/h na cesti

Krila šest metrov dolgega aeromobila 3.0 stojijo vzporedno s kabino vse do propelerja na zadku. Pred letom se razširijo, takrat vozilo v širino meri 8,2 metra. Poganja ga motor rotax 912, ki 450 kilogramov težkemu prototipu omogoča letenje s hitrostjo do 200 km/h, vzletanje s hitrostjo 130 km/h in 700 kilometrov dometa.

Na cesti je popolnoma zakonit "avtomobil" s krili. Odlikuje ga lahka konstrukcija, narejena iz aluminija in ogljikovih vlaken. Na cesti je največja hitrost 160 km/h, s polno posodo za gorivo prevozi do 500 kilometrov. Povprečna poraba na cesti je 7,5 litra goriva, v zraku 15 litrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • STF
    16:15 31. Oktober 2014.

    Zdi se mi bol useless tehnologija (dokler ne bo avto vyletel vertikalno,... če sploh kdaj) a čestitke vseeno!

  • mph
    15:52 31. Oktober 2014.

    Zanimivo, ampak ni teorije, da je na tleh varen v primeru trčenja kot klasičen avto.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.