"Slovencev" v Ženevi mrgoli

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Ženeva. V številnih premierah je veliko slovenskega znanja. Tudi prihodnost optimistična.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji razviti in izdelani sestavni deli so vgrajeni v nekatere najodmevnejše premiere ženevskega avtosalona. Serijsko vgrajeni so v avtomobilih za množice, denimo kia cee'du in ford B-maxu, pa tudi v superšportnih alpini B6, bentley continentalu ali porsche 911 cabrioletu.

Visoka dodana vrednost

Pri nas je le ena tovarna, iz katere s tekočih trakov prihajajo avtomobili, vseeno pa Revozu delajo družbo številna uspešna podjetja, ki so se v krizi in ob zaostreni konkurenci le še okrepila in danes predstavljajo že več kot deset odstotkov bruto družbenega proizvoda, nanje pa odpade več kot petina slovenskega blagovnega izvoza.

Kljub previdnosti zaradi nepredvidljivih dogodkov vlada optimizem, podkrepljen z napovedanimi ukrepi vlade za spodbujanje razvoja.

"Projekcije za letos, izdelane na osnovi naročil kupcev, kažejo na devetodstotno rast, kar je več od povprečja na avtomobilskem trgu," so povedali v koprskem Cimosu.

"Imamo odprte nove projekte, s katerimi si bomo rast in nadaljnjo prodajo zagotovili tudi v prihodnje," pa pravijo v Iskri Avtoelektriki, kjer so se osredotočili na pogonske sklope za električna vozila. Čeprav sami tega niso želeli potrditi, po pisanju francoskih medijev pravkar predstavljeno serijsko Renaultovo električno vozilce twizy poganja prav v Šempetru pri Gorici razviti motor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.