Slovenci iz avtomobila na avtobus in vlak

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Prometna statistika za leto 2013 razkiriva, da imamo manj cest, vozimo starejše avtomobile in manj avtomobilov.
Oglej si celoten članek

Statistiki ugotavljajo, da se je povprečna starost registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji tudi lani nekoliko zvišala - znašala je 9,1 leta.

Tako kot že leta 2012 pa se je tudi lani zmanjšalo število osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev. V letu 2013 je bilo v Sloveniji 516 osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev, torej dva manj kot v prejšnjem letu.

Medtem pa se je dolžina javnih cest v Sloveniji lani nekoliko zmanjšala. Cestna vozila so imela na voljo 38.874 kilometrov cest, od tega 770 kilometrov avtocest in hitrih cest. Pri slednjih so zadnje večje spremembe nastale v letu 2008 in 2009, ko je bilo dokončanih in odprtih za promet nekaj zelo pomembnih avtocestnih odsekov v vzhodni Sloveniji.

Več ljudi prisega na javni promet

Število prepeljanih potnikov z avtobusi v mestnem javnem potniškem prevozu se je lani povečalo za skoraj 12 odstotkov na 47,8 milijona. Prav tako se je povečalo število potnikov v ostalih transportnih panogah, izjema je le pristaniški promet, kjer so našteli tri odstotke manj potnikov kot leta 2012.

Z vlaki se je lani peljalo 16,4 milijona potnikov oz. šest odstotkov več kot leta 2012, v zračnem prometu pa se je število potnikov povečalo za štiri odstotke na nekaj več kot milijon, so izračunali na državnem statističnem uradu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.