Slovenec z invalidskim vozičkom na Kilimanjaro

Foto: Share Dunlop Spirit
Foto: Share Dunlop Spirit
Boštjan Lederer bo letos skušal priti na Kilimandžaro in s tem premakniti meje, ki jih postavlja dejstvo, da ne more hoditi.
Oglej si celoten članek

Boštjan Lederer se bo s svojo prijateljico Vesno Škrlj konec leta odpravil na streho Afrike, 5.895 metrov visoki ugasli ognjenik Kilimandžaro oziroma njegov najvišji vrh Uhuru. To bo še poseben izziv zaradi Boštjanove bolezni, saj že od otroških let boleha za mišično distrofijo. A je vseeno prepričan, da mu bo uspelo, saj je skupaj s prijateljico in osebno asistentko Vesno prepotoval že dobršen del sveta.

Na vrh se bosta povzpela po poti Marangu, celotna pot pa bo trajala predvidoma sedem ali osem dni. 

"Največji izziv zame bo dihanje, saj imam zaradi bolezni slabše razvita pljuča. A meje rad
premikam, da vidim, kaj vse lahko dosežem," je povedal Lederer, ki se na vzpon že aktivno fizično pripravlja. Po sestopu bosta pot nadaljevala še na otok Zanzibar.

Pri celotnem projektu bo dvojici jima bo še kako prišlo prav dejstvo, da sta dobila največ glasov na natečaju Share Dunlop Spirit, saj bosta za izvedbo prejela 8.000 evrov.

Kilimandžaro je sicer že gostil tudi invalidne osebe, saj je Bernard Goose leta 2007 z vozičkom prišel na vrh leta 2007, leta 2012 pa se je Kyle Maynard, ki nima spodnjih delov okončin, dobesedno splazila na vrh. Že za ljudi brez zdravstvenih težav pa lahko visoka nadmorska višina predstavlja velik izziv.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.