Slovenske svečke za skoraj vse francoze

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Čeprav se Hidria bori z zahtevnim finančnim stanjem v korporaciji, očitno vsaj avtomobilski del družbe deluje s polno paro. Danes so tako obvestili javnost, da jim je uspelo s korporacijo PSA (Citroën in Peugeot) skleniti 30 milijonov evrov vreden posel.
Oglej si celoten članek

V obdobju med 2017 in 2022 bodo namreč pri Hidrii za francoskega giganta dobavljali ogrevalne svečke za osrednji dizelski motor z oznako DV5Rx, ki ga vgrajujejo v največ vozil in je zato najpomembnejši za Francoze. Na vrhuncu sodelovanja leta 2019 naj bi tako Hidria opremila več kot milijon vozil iz skupine PSA oziroma 80 odstotkov vseh njenih dizlov.

Kot pravijo v družbi, ki izvira iz Spodnje Kanomlje pri Idriji, s tem poslom Hidria postaja ključni partner drugega največjega proizvajalca dizelskih motorjev na svetu, medtem ko že danes pokriva 40 odstotkov njegovih potreb. PSA s Hidrio sicer sodeluje od leta 2006, med drugim dobavlja tudi druge sestavne avtomobilske dele. Hidria je partnerka tudi z drugim velikim francoskim proizvajalcem Renaultom, saj mu svečke dobavlja za popularni 1,5 dCi motor.

Kaj sploh počne ogrevalna svečka?

Za dizelski motor je ta del izrednega pomena, saj so moderne čepne svečke sposobne v nekaj desetinkah sekunde ogreti notranjost vsakega valja, tako da omogočijo hiter in čim manj potraten zagon motorja. Zaradi vse strožjih standardov na področju izpusta škodljivih plinov bodo imele svečke v prihodnje še pomembnejšo vlogo, saj bodo hkrati služile kot senzor za nadzor motorja v idealnem režimu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.