Slovenski varni vzglavniki

Foto: Žurnal24 Sistem potniku ob vzdolžni nastavitvi sedeža, samodejno nastavi višino vzglavnik
TPV. Razvil in patentiral vzglavnike, ki se samodejno prilagajajo potnikom.
Oglej si celoten članek

Novomeško podjetje TPV je razvilo samonastavljiv vzglavnik, ki ponuja optimalno zaščito vratu in glave potnika, kar je ključno pri trkih od zadaj.

Problematicna višina
“Do 85 odstotkov voznikov višine vzglavnika ne nastavi pravilno ali pa je, ko se prvič usedejo v avtomobil, sploh ne nastavijo. Še tako napreden vzglavnik zato ne more opraviti svoje naloge pri zaščiti uporabnika,” pravi Primož Mihelič, clan uprave novomeškega TPV.

Nastavitev s sedežem
Ker pa si na drugi strani ob vstopu v vozilo sedež vzdolžno prilagodi skorajda vsakdo, so dolenjski razvojniki izdelali avtomobilski sedež, pri katerem se hkrati z vzdolžnim pomikom, ki odraža potnikovo telesno višino in s tem položaj glave, prek mehanske povezave po višini ustrezno prilagodi tudi vzglavnik.

Pravilna nastavitev Biti mora takšna, da zgornji rob vzglavnika sega do vrha glave, od temena pa naj bo oddaljen cim manj. Le takrat zagotavlja optimalno raven varnosti za zašcito glave ob naletu vozila od zadaj.

Pri razvoju so se še posebej posvetili enostavnosti rešitve, zato v končni izdelek tudi niso vključili mehatronskih elementov. Cena je tako ostala znotraj zastavljenega petodstotnega povišanja v zameno za precej višjo varnost, zato je inovacija že požela prva konkretna zanimanja med proizvajalci avtomobilov, tudi tistih nižjega in srednjega razreda.

Po Miheličevih besedah je pri avtomobilskih sedežih sicer še precej prostora na področju varnosti, udobja pa tudi ekološke prijaznosti, pri čemer morajo proizvajalci iskati najboljšo kombinacijo nizke mase in cene.

TPV je že samostojno razvil avtosedeže za ruski Avto Vaz, v svoji proizvodnji delov za sedeže pa ima vključenih kar nekaj lastnih inovacij, po zaslugi katerih pridobiva posle in ohranja globalno konkurencnost, in tako sodeluje praktično z vsemi največjimi avtomobilskimi koncerni.

Novomeščani se s številnimi avtomobilskimi znamkami že pogovarjajo o možnostih sodelovanja, zato bi lahko že kmalu stekla serijska proizvodnja vzglavnikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.