Sneg na cesti: poznate to pravilo?

Foto: Peter Šalamon Zasnežena cesta
Foto: Peter Šalamon Zasnežena cesta
V tednu, ko je Slovenijo močno pobelilo, je to pravilo koristno poznati marsikateremu vozniku na podeželju.
Oglej si celoten članek

Zaradi obilice snega so marsikatere ceste na podeželju, pa tudi v mestih, ožje kot sicer. Plužna vozila namreč pred seboj potiskajo gmote snega, ki nato ostanejo ob cesti, vozni pas se tako precej zoža. Še posebej previden je treba biti pri vožnji po klancu, saj je zaradi zasneženega, mokrega ali celo ledenega cestišča zavorna pot bistveno daljša. 

Prav tako se lahko zgodi, da na cestnih odsekih, kjer ste se v običajnih razmerah lahko srečali z drugim avtomobilom, v tem primeru ne boste mogli srečati. Nekdo se bo moral umakniti. Še posebej nevarni so odseki, kjer cesta poteka navzgor oz. navzdol. Kaj je zapisano v Zakonu o pravilih cestnega prometa?

Vozniki, pozor! Vozniki, pozor, na snegu velja pravilo šestih sekund

Gre za t. i. "srečanje", ki ga natančno opredeljuje 55. člen omenjenega zakona. "Pri srečanju mora voznik zagotoviti na svoji levi strani zadostno bočno razdaljo med svojim vozilom in udeležencem cestnega prometa, s katerim se srečuje, če je treba, pa se tudi umakniti na desno stran vozišča, zmanjšati hitrost ali ustaviti," opredeljuje prva točka. "Na ozki cesti, zoženem delu ceste ali cesti z velikim vzdolžnim nagibom (npr: gorske ceste), kjer je srečanje oteženo, mora ustaviti vozilo in po potrebi zapeljati vzvratno ter omogočiti varno srečanje voznik, ki to lažje stori," pa piše v tretji točki. 

V četrti pa sledi dodatno pojasnilo oz. pravilo, ki pravi, da na cesti z velikim vzdolžnim nagibom ustavi praviloma tisti, ki vozi navzdol, razen kadar je tistemu, ki vozi navkreber, zaradi prometnih okoliščin to lažje storiti. V peti točki sledi še dokaj logično pravilo, ki pravi, da kadar mora na cesti iz prejšnje točke pri srečanju eno od vozil zapeljati vzvratno, mora to storiti voznik vozila, ki se srečuje z vozilom, ki vleče priklopno vozilo ali z avtobusom.

Avto Z verigami le po snegu!

V kolikor prekršite pravila, ki so opisana v 55. členu, vas policist lahko napiše globo v višini 40 evrov. 

Tudi sicer ob vožnji po snegu veljajo posebna pravila, več o tem smo pisali tukaj. Obenem morajo posebej pozorni biti tudi vozniki, ki nimajo nameščenih zimskih gum in namesto tega uporabljajo verige. Kakšna pravila veljajo za verige, si lahko preberete tukaj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:06 19. Januar 2023.

    Kaj pravilo TKO JE MOČNEJŠI ne velja več

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.