Sodobna multimedija komplicirana bolj kot ves avto pred 10 leti

Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen
Znanih je nekaj dodatnih podrobnosti glede naslednjega golfa. Tudi o tem, kako zakompliciranimi postajajo novodobni avti.
Oglej si celoten članek

Novega golfa bi morali pri Volkswagnu pokazati že na septembrskem avtosalonu, a je zaradi težav v razvoju pred časom postalo jasno, da bo premiera sledila z zamudo. Vseeno pa naj bi proizvodnjo začeli še v tretjem četrtletju, poroča Automotive News. Namesto tega bodo pri proizvajalcu septembra vse žaromete usmerili na svoj prvi velikoserijski električni model ID. 

A na najbolj prodajani evropski model pri VW še zelo računajo. Da se bo ločil od neposrednih in zelo zagrizenih konkurentov, kot so ford focus, opel astra, renault megane, kia ceed in drugih, ga nameravajo digitalizirati, kot še noben drug velikoserijsko avto. Tatko bo imel polni digitalni kokpit, osrednji zaslon pa bo velik najmanj osem palcev. Med drugim bo kot prvi avtomobil svojega razreda omogočal digitalni ključ, ko bo avto mogoče zaklepati s telefonom. V ozadju ene same funkcije pa je ogromno prilagoditev, saj je s tem povezanih kar 10 različnih podsistemov avtomobila. 

Foto: Saša Despot Volkswagen golf

"Samo sistem za navigacijo in multimedijo ima med 10 in 20 milijoni vrstic kode," je povedal visok inženir pri VW. "To je več, kot jih je imel celotni avto pred 10 leti."

Izzivov je veliko in nič čudnega, da so se v procesu razvoja pojavile precejšnje težave pri programski opremi, kar je tudi eden od razlogov za zakasnitev proizvodnje. "Ko rešiš en problem, se pojavita dva druga," je tako za Automotive News povedal neimenovani inženir. V avtu je namreč več kot 10 različnih ECU enot, vsak izmed njih ima svojo lastno programsko opremo. 

Od začetka proizvodnje modela golf leta 1974 so izdelali že več kot 35 milijonov golfov. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:40 11. Maj 2019.

    Včasih smo na avtu menjali brtemze,svečke,kakšno dizno,tesnilo glave motorja,prirobnico,na 150-200 batne obročke in ojnične ležaje,potem je bil pa tako ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.