Srbi od Slovenije zahtevajo Titove avtomobile

Foto: EPA
Foto: EPA
Zapuščina nekdanjega vodje Jugoslavije Josipa Broza Tita še naprej izziva spore, tokrat med Slovenijo in Srbijo.
Oglej si celoten članek

Poleg nepremični, ki so stvar nasledstva, se države nekdanje Jugoslavije ne morejo sporazumeti niti o delitvi premičnin, piše Al Jazeera Balkans.

Avtomobili v Ljubljano le za pet let

Tako se za lastništvo nad nekdanjimi Titovimi avtomobili borita Srbija in Slovenija. Eden od spornih avtomobilov je danes v Sloveniji razstavljeni rolls royce, s katerim sta se vozila jugoslovanski in egiptovski predsednik – Tito in Naser. Ob rolls-roycu je še 13 vozil, ki jih je uporabljal, ali pa dobil za darilo Tito in so bili pred 30 leti razstavljeni v Beogradu.

"Leta 1991 so bili ob razpadu takratne skupne države avtomobili razstavljeni v Tehničnem muzeju Slovenije, in od takrat so še vedno pri nas," Al Jazeera Balkans navaja besede Oresta Jarha, direktorja Tehničnega muzeja Slovenije.

Srbi ta vozila zdaj želijo nazaj, kar je pred časom dejal tudi kustos Muzeja zgodovine Jugoslavije Momo Cvijović.

"Trinajst avtomobilov iz Titovega voznega parka in dva avtomobila iz Vojnega muzeja je naš muzej, ki se je takrat imenoval Spominski center Josip Broz Tito, za pet let posodil Tehničnemu muzeju v Bistri," pojasnjuje kustos.

Tudi v Beogradu veliko zgodovinskih predmetov

V muzeju je tudi packard, ki ga je leta 1945 Titu poklonil Stalin, blindirani mercedes coupe iz leta 1939, kot tudi blindirani ZIS, ki je bil poklon Hruščova. Vsa ta vozila Srbi zahtevajo nazaj.

Al Jazeera Balkans piše, da v Tehničnem muzeju Slovenije nikoli niso prejeli zahtevka iz Beograda, a verjamejo, da se je Slovenija pripravljena pogovarjati o nasledstvu, ne pa tudi o brezkompromisni vrnitvi avtomobilov v Beograd. "Stvar se lahko spremeni, saj je tudi v Beogradu veliko zgodovinskih predmetov, ki so za Slovenijo pomembni," pravi Orest Jarh.

Lastnik Muzeja avtomobilov v Beogradu Bratislav Petković ima svoji zbirki edino vozilo, ki ga je uporabljal Josip Broz Tito. To je cadillac, kupljen posebej za Tita.

Zaradi velike zgodovinske vrednosti starodobnikov si Petković v svojem muzeju želi imeti vsaj še eno Titovo vozilo, hkrati pa meni da Beograd ne bo popuščal glede vrnitve vozil ali odškodnine za vozila.

Za konec Al Jazeera Balkans piše, da naj bi se pogovori na to temo zgodili na sestanku decembra v Sarajevu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:51 13. April 2014.

    še vse titove kipe im dajte

  • 14:42 7. November 2013.

    hm...težko bo vrniti Jugoslaviji, ko pa ne obstavaja več!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.