Superb poln novih trikov

Foto: Škoda Škoda superb Foto: Škoda Škoda superb Foto: Škoda Škoda superb Foto: Škoda Škoda superb Foto: Škoda Škoda superb
Škoda bo v Šanghaju na Kitajskem 19. aprila razkrila prenovljeni superb s spremenjenim dizajnom, svežo in prostornejšo notranjostjo, manjšo porabo in novimi tehničnimi rešitvami.
Oglej si celoten članek

Škoda modelsko ofenzivo nadaljuje s prenovo modelov superb in superb combi. Oba bosta svetovni javnosti premierno predstavljena 19. aprila v Šanghaju, na predvečer avtomobilskega salona Shanghai Motorshow.

Prvič z biksenonskimi žarometi

Paradna konja znamke škoda sta dobila svež dizajn, sprednjega dela in zadka. Sprednji del vozila, ki je do A-stebričkov oblikovan povsem na novo, je dobil širšo mrežo hladilnika, logotip vozila, meglenke, odbijač, sprednja blatnika in pokrov motornega prostora. V celoti so preoblikovani sprednji žarometi, za modelsko serijo superb so zdaj prvič v ponudbi tudi biksenonski žarometi z integriranimi dnevnimi LED-lučmi. Zadek limuzine in karavana ima povsem novo obliko, ki jo zaznamujejo čiste linije, skladnost in natančnost. Nova je grafična zasnova luči. Obliko črke C prvič tvorijo trije pasovi svetlečih diod. Med prepoznavne elemente sodita tudi dva trikotna elementa v pokrovu prtljažnika. Karoserija je lahko po novem kovinsko siva in mesečevo bela. Program platišč vključuje nova aluminijasta platišča s premerom od 16 do 18 palcev.


Za notranjost je zdaj skupaj z novimi 3- in 4-krakimi volani na voljo kar devet različnih izvedb volanov. Novi so materiali in sedežne prevleke pa tudi dekorativni elementi. Za najprestižnejšo izvedbo opreme škoda superb L&K je na voljo nova barvna kombinacija za notranjost: rjava-slonokoščena.

Zmanjšali porabo

Posamezni pogonski agregati so za več kot 19 odstotkov varčnejši kot aktualni. K temu prispevata sistem start-stop in regeneracija zavorne energije, s katerima bodo v prihodnje v državah EU opremljeni vsi superbovi dizelski motorji pa tudi osnovni bencinski motor 1,4 TSI z močjo 92 kW. Izvedba superb greenLine porabi 4,2 litra dizelskega goriva na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 109 g/km. Dizelski motor 2,0 TDI z močjo 103 kW je v izvedbi s pogonom 4x4 kombiniran z ročnim menjalnikom, zmogljivejša različica 2,0 TDI s 125 kW in štirikolesnim pogonom pa je zdaj prvič na voljo v kombinaciji s šeststopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG.

Še več prostora za noge in prtljago

Zaščitni znak superba ostaja prostornost za noge na zadnji klopi in volumen prtljažnika. V limuzini meri 595 litrov, v combiju pa kar 633 litrov – obe vrednosti imata oznako 'best-in-class'. Če podremo zadnjo sedežno klop, se prostornina prtljažnika poveča na 1.700 oziroma 1.865 litrov.

Med domiselnimi praktičnimi rešitvami izpostavljamo v vratih nameščen dežnik za voznika ali potnike. Med 'simply clever' rešitve šteje tudi sistem pokrova prtljažnika twindoor. Po zaslugi te rešitve, ki jo je patentirala Škoda, lahko pokrov prtljažnika dvignemo v dveh stopnjah: odpremo lahko samo pokrov nad prtljažnim prostorom ali pa celotni zadnji pokrov, vključno z zadnjim steklom. Upravljanje tega sistema bo v prihodnje še enostavnejše: zdaj ima vsak način odpiranja svojo tipko. Doslej se je za odpiranje namreč uporabljala ena preklopna tipka.

Tu so še večnamenski predal jumbo box v sredinski konzoli, predali v vratih in pod sovoznikovim sedežem, praktični predal za očala in predal v sredinskem naslonu za roke na zadnji sedežni klopi. Praktične rešitve, na primer opcijsko dvojno prtljažno dno, predali s ključavnico, kaveljčki za vrečke ali torbice, pritrdilni obročki in opcijske prtljažne mreže, so namenili tudi prtljažniku.

Tudi parkirni asistent

Za limuzino in combi je zdaj prvič na voljo parkirni sistem s krmilno avtomatiko automatic parking assistant. Novi sistem vozniku pomaga pri parkiranju in izvozu s parkirnega mesta ne le v vzdolžni smeri, temveč tudi pri vzvratnem parkiranju v prečni smeri pod pravim kotom. Na seznamu komfortne opreme za novi superb najdemo še električno pomično strešno okno z integriranimi sončnimi celicami za limuzino oz. električno panoramsko stekleno strešno okno za combi, sistem za avtomatsko odklepanje in zagon vozila KESSY, klimatsko napravo ter štiri sodobne radijske in navigacijske sisteme: vse do najbolj izpopolnjene navigacije columbus s 6,5-palčnim barvnim zaslonom na dotik in integriranim trdim diskom s kapaciteto 30 GB.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.