Surs razkril koliko bolj prazne so bile slovenske ceste

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Epidemija covida-19 je v 2020 močno vplivala na letni upad obsega prometa domačih cestnih motornih vozil. Na Statističnem uradu Republike Slovenije so razkrili številke.
Oglej si celoten članek

Vožnja v službo in nazaj je bila za tiste, ki niso delali od doma, lani hitrejša, z manj zastoji. Na slovenskem cestnem omrežju je bilo v letu 2020 opravljenih bistveno manj voznih kilometrov kot v letu 2019. Podatki statističnega urada razkrivajo, da je bilo kar za četrtino manj prometa kot v letu 2019.

Avto Dars razkril koliko manj vozil je bilo na cestah

Konkretno, na slovenskih avtocestah in hitrih cestah so lani domača in tuja cestna motorna vozila skupaj opravila skoraj šest milijard voznih kilometrov (v 2019: 8 milijard km). Večji del voznih kilometrov so na slovenskih avtocestah in hitrih cestah opravili osebni avtomobili (domači in tuji), in sicer 71 % ali 4,3 milijarde. 28 % oz. 1,7 milijarde voznih kilometrov so na slovenskem avtocestnem omrežju opravila tovorna vozila.

Foto: Surs Promet na slovenskih cestah v letu 2020

Avto Poročilo: Avtomobili, s katerimi prevozijo največ kilometrov

Domača vozila, tj. registrirana v Sloveniji v letu 2020, so na domačem in tujem cestnem omrežju skupaj opravila 21,4 milijarde voznih kilometrov (v 2019: 22,1 milijarde  km), še razkriva Surs.

Medkrajevni avtobusi z velikim upadom

Domača vozila so v letu 2020 opravila za 3 % manj voznih kilometrov kot v letu 2019. Enako je veljalo za domače osebne avtomobile, medtem ko so domača tovorna vozila v letu 2020 opravila za 2 % manj voznih kilometrov (v 2019 za 4 % več kot v 2018). Letni upad števila opravljenih voznih kilometrov je bil v letu 2020 največji pri medkrajevnih in mednarodnih avtobusih; opravili so namreč za 41 % manj voznih kilometrov kot v 2019.

Foto: Surs Promet na slovenskih cestah v letu 2020

Nesreča v Nemčiji Nesrečni slovenski prevoznik "šajze" papirja nasmejal pol Evrope

Daleč največ kilometrov z dizelskimi avtomobili

Zanimivo je, da so domači osebni avtomobili na dizelsko gorivo opravili krepko več kot polovico obsega prometa v Sloveniji v letu 2020 registriranih cestnih motornih vozil. Natančno 10,8 milijarde kilometrov oz. skoraj dve tretjini (65 %) obsega prometa osebnih avtomobilov. Domači osebni avtomobili na bencinsko gorivo so v letu 2020 opravili 5,6 milijarde voznih kilometrov, kar je bilo 26 % celotnega obsega prometa oz. 33 % obsega prometa osebnih avtomobilov.

Foto: Surs Promet na slovenskih cestah v letu 2020

Avto Na kateri sedež sesti, da boste čim bolj varni

Domači osebni avtomobili na dizelsko gorivo so v letu 2020 po 3-odstotnem letnem povečanju števila voznih kilometrov v letu 2019 opravili za 3 % manj voznih kilometrov kot v letu 2019. Osebni avtomobili na bencin so jih opravili za 5 % manj kot v letu 2019. Električni osebni avtomobili so jih opravili za 63 % več, hibridni osebni avtomobili na bencin za 33 % več, hibridni dizelski osebni avtomobili pa za 88 % več kot v 2019.   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.