Takšna kazen vam grozi, če vas za volanom zalotijo s prižgano cigareto

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Globa ni nizka. Dobili boste tudi kazenske točke.
Oglej si celoten članek

Čeprav zakon o pravilih cestnega prometa jasno določa, da se morata voznik ali učitelj vožnje med vožnjo vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njuno slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, marsikdo med vožnjo še vedno rad prižge cigareto.

A tudi kajenje je poleg telefoniranja, uživanja hrane in pijače, lepotičenja, branja, pisanja SMS sporočil in podobno, med vožnjo prepovedano. To jasno določa 35. člen zakona o pravilih cestnega prometa, trdijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Globa, predvidena za kršitev te določbe, pa ni nizka - gre za kazen v višini 250 evrov ter sankcijo treh kazenskih točk. 

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov pa določa, da tudi sopotniki ne smejo kaditi, če je v avtu prisotna mladoletna oseba: "Z globo 250 evrov se kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let."

Avto, v katerem so kadili, je na trgu vreden manj

Ne le to - kot smo že pisali, avto, v katerem so kadili, vonj takoj izda. Težava je, da se je vonja po cigaretnem dimu praktično nemogoče znebiti. Dim se skozi leta zažre v tkanino, obloge in preproge, zato ga ne more dokončno odpraviti niti večkratno globinsko čiščenje. Kupci avta morajo biti posebej pozorni, če ogledovani avto nadpovprečno diši po osvežilcih zraka, s katerimi želi preprodajalec zakamuflirati zgodovino. Avto, v katerem so kadili, boste tako povprečno prodali za 10-20 odstotkov ceneje.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 10:35 7. Januar 2024.

    A dihanje v svojem avtu je dovoljeno? debili

  • 14:52 12. Oktober 2022.

    Kaj vse ne storijo,da na lahek način kradejo denar iz žepov ljudi-raje naj kaznujejo vse tiste na oblasti,ki pred volitvami …

  • 19:59 11. Oktober 2022.

    Kaj se gredo, sedaj bi še «pušenje» kazensko preganjali.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.