Tale los je bil preveč za avto

Foto: Imgur/maina207
Foto: Imgur/maina207
S spremembo ure je prišla tudi hitra popoldanska zmračitev v času, ko so ceste še polne avtomobilov. Možnost, da naletite na divjad, je še večja. Še sreča pa, da v naših gozdovih ne živijo losi.
Oglej si celoten članek

Več fotografij na: Maine Moose Accident

Prizor so posneli v ZDA, potem ko je nek avtomobil naletel na pravcatega losa. Povprečni odrasel losji samec lahko tehta tudi do 700 kilogramov, zato so posledice lahko težke za vse udeležence. 

Konkretno po tej nesreči nista preživela niti los niti avtomobil. Voznik jo je po pisanju avtorja fotografij, objavljenih sicer že pred časom na spletišču Imgur, odnesel z lažjimi poškodbami. 

Pri 100 km/h vam zaviranje ne bo pomagalo!

Prav za ta del leta je značilno, da je na pohodu največ živali, saj kmetje praviloma pospravijo še zadnja polja koruze in drugih višjih poljščin, ki jim sicer nudijo varno zavetje. Prav v času, ko se mrači, pa se številne živali odpravljajo iskati hrano. 

Vsaka situacija pri srečanju z živaljo je posebna, a strokovnjaki polagajo na srce naslednje samoukrepe:

- Predvsem na odsekih, kje so polja in gozdovi, ves čas opazujte okolico ceste ter bodite pripravljeni na srečanje z živaljo.

- Prilagodite hitrost. Če boste pri hitrosti 80 km/h 60 metrov pred avtom opazili žival, se boste ob polnem zaviranju še pravi pravi čas ustavili, pri 100 km/h pa jo boste podrli pri hitrosti 61,1 km/h, opozarja Adac!

- Če opazite srno, ki gre čez cesto, pričakujte, da bodo sledile še druge.

- Če ugotovite, da zaviranje ne bo pomagalo, se nikar ne skušajte izogniti živali z manevrom in zapeljati na nasprotni pas. Lahko čelno trčite v drugo vozilo ali zapeljete izven ceste, v obeh primerih boste posledice nosili sami, četudi imate zavarovano vozilo. dD ne govorimo o možnosti hujših telesnih poškodb.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:07 29. Oktober 2015.

    Strokovnjaki svetujejo:<br />- če boste stali na mestu, ne morete zbiti živali. (lahko pa vas zbije ona)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.