Telefoniranje za volanom enako opitosti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V ponedeljek se bo začela preventivna akcija Mobilni telefoni. Uporabo mobilnega telefona med vožnjo bi lahko enačili z opitostjo; vpliva tudi na odzivni in zavorni čas, poveča tveganje pri odločitvah ...
Oglej si celoten članek


Pobudnik je tudi letos Javna agencija RS za varnost prometa, ki bo akcijo koordinirala v sodelovanju s policijo, ministrstvi, redarskimi službami, nevladnimi organizacijami in tudi mobilnimi operaterji (Telekom, Simobil in Tušmobil).

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja v zadnjih letih razširjena. Po podatkih raziskave iz leta 2011 med vožnjo mobilnik uporablja kar 25,3 odstotka voznikov v Sloveniji, 12,2 odstotka teh pa med vožnjo tudi piše oziroma pregleduje SMS-sporočila ali elektronsko pošto. Ti podatki so zelo skrb vzbujajoči, saj govorjenje ali branje oziroma pisanje SMS-sporočil ali elektronske pošte voznika povsem zaposli, zmanjša se njegova pozornost in podaljša se odzivni čas. Vse to pa lahko vodi do najhujših posledic, ki smo jim priča v prometnih nesrečah na naših cestah.

Druge posledice uporabe mobilnih telefonov med vožnjo

– Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.
– Med pisanjem SMS-sporočila voznik ne gleda na vozišče kar štirikrat več časa kot pri normalni vožnji.
– Slabši odzivni čas voznika (50 odstotkov slabši kot pri vožnji v normalnih razmerah).
– Počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in odzivanje nanjo. 
– Daljši zavorni čas. 
– Zmanjšano zaznavanje okolice in prometa. 
– Večje tveganje pri odločitvah (zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.