Temperament proti vzvišenosti

Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Seat leon Foto: Gregor Prebil Seat leon Foto: Gregor Prebil Seat leon Foto: Gregor Prebil Seat leon Foto: Gregor Prebil Seat leon Foto: Gregor Prebil Seat leon Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Foto: Žurnal24 Seat leon Foto: Žurnal24 Seat leon Foto: Žurnal24 Seat leon Foto: Žurnal24 Seat leon Foto: Žurnal24 Seat leon Foto: Žurnal24 Seat leon Foto: Žurnal24 Seat leon
Vzporedni test. Leon za plebejce, A3 sportback za patricije. Tako zelo podobna in različna hkrati.
Oglej si celoten članek

Deset tisoč. Toliko je v evrih znašala razlika med testnim seat leonom in audi A3 sportbackom. Oba imata zelo sorodno Volkswagnovo MQB-zasnovo podvozja, kar pomeni, da si vsaj na papirju delita veliko sestavnih delov, tudi prtljažnik je pri obeh 380-litrski. Tretjina vrednosti v prid leonu pa je bila vendarle velika, še posebno ker je bil z bencinskim motorjem 1,4 TSI hitrejši ter ima kot prvi in za zdaj edini med kombilimuzinami lahko izjemno privlačne glavne LED-luči. Na drugi strani sta audijeva aduta resda kakovost obdelave in notranjega počutja ter pedigre, pa vendar – je razlika res le v obleki?

Razlike vseeno znatne

Foto: Gregor Prebil Seat leon Seat leon ima trenutno eno od najboljših razmerij med ceno in dobljenim, tudi z dodatno opremo. Ne trdimo, da bo zunanji dizajn še po petih letih atraktiven, a dodatki, kot so že omenjena svetila, ga delajo sodobnega. Manj navdihujoč je znotraj, kjer je sicer na k vozniku nagnjeni armaturni plošči viden velik preskok od prejšnje generacije, še vedno pa je poudarek predvsem na uporabnosti. Desno koleno poleti boleče drsa ob trdo plastiko.

Audi je v takšnih “malenkostih” bolj prefinjen, tudi na videz precej bolj brezčasen, zato je ohranjanje vrednosti zagotovljeno. Materiali stikal so vrhunski, prostora zadaj v primerjavi s trivratno različico je dovolj, dvižni zaslon infotainmenta impresiven, manj pa upravljanje z doplačljivim vmesnikom MMI, ki je preveč zapleten.

TSI se vrti, TDI varčuje

Foto: Gregor Prebil Audi A3 sportback Bencinski motor z 1,4 litra se leonu zelo dobro poda, saj se rad zavrti. Hvalimo njegovo zmerno porabo, na katero lahko zelo vplivamo.

S 105 konjskimi močmi audi ne more odgovarjati na izzivanja drugih voznikov, za izpolnitev teh želja je treba seči po TFSI-motorju ali dvolitrskem dizlu. Ima pa lastnik zadoščenje zaradi redkih obiskov črpalk. Menjalnik S-tronic je zelo udoben.

Podatki o vozilu: seat leon style 1,4 TSI (122)
Motor: 1.395 cm3, bencinski, 90 kW/122 KM pri 6.000 vrt.
Navor: 250 Nm od 1.500 do 3.900 vrtljajev
Poraba na testu: 7,1 litra/100 km (mešani cikel), izpust 120 g CO2/km
Zmogljivosti: 202 km/h, 9,3 sekunde od 0 do 100 km/h
Cena: 17.197/21.061 evrov

+ Čustven dizajn z LED-svetili, prepričljiva vožnja, motor, dobra cena.

– Še vedno pusta notranjost, prostor za kolena.

Foto: Gregor Prebil Seat leon Podatki o vozilu: audi A3 sportback ambition 1,6 TDI S-tronic
Motor: 1.598 cm3, dizelski, 77 kW/105 KM pri 3.000 vrt.
Navor: 250 Nm med 1.500 in 2.750 vrtljaji
Poraba na testu: 5,7 litra/100 km (mešani cikel), izpust 102 g CO2/km
Zmogljivosti: 195 km/h, 10,9 sekunde od 0 do 100 km/h
Cena: 27.560/31.618 evrov

+ Videz, sedeži, kakovost izdelave, vožnja, poraba.

- Proti tekmecem zapleten vmesnik, doplačila za malenkosti, končna cena.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:07 15. Julij 2013.

    Ne mi primerjat podobne avte z različnimi motorji, dajte obema dizela, al obema bencin motorje bo bolj regularno.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.