To, da avto stoji dalj časa parkiran, ni dobro

Foto: zurnal24.si
Foto: zurnal24.si
Oglej si celoten članek

Mineva že skoraj mesec dni od zaprtja šol in vrtec zaradi širjenja covid-19. Veliko ljudi je bilo primoranih ostati doma in si urediti delo od doma. Zato je dalj časa na mestu parkiranih tudi veliko vozil, ki se občasno uporabljajo za pot do trgovine, ali še to ne. 

V normalnih okoliščinah strokovnjaki priporočajo vožnjo avtomobila vsaj vsaka dva do tri tedne. Če boste avtomobil uporabljali manj kot to, se utegnejo pokazati težave. Seveda je veliko odvisno od tega, o kakšnem avtomobilu govorimo. Novejši modeli bodo imeli manj težav, tudi, čebodo parkirani dalj časa, kot starejši avtomobili.

Foto: Saša Despot Renault Clio RS Line

»Glavna težava, ki se pojavi ob dolgotrajnejšem mirovanju, je izpraznjena akumulatorska baterija. Druga težava pa se v tem obdobju pojavlja na zavorah, ki se zaradi mirovanja ne čistijo iz začenjajo rjaveti,« nam je razložil Tehnični inštruktor Avto Akademije in trikratni mehanik leta Primož Rožnik, ki pravi, da je predvsem izrazito to na vozilih, ki so jih vozniki pred mirovanjem ali med njim oprali in potem ne vozili. Glede na to, da je v tem obdobju dokaj lepo in ne prevlažno vreme se vlaga v notranjosti vozila in ostalih delih ne nabira pretirano. A se kljub temu priporočata občasno zračenje notranjosti in tudi zagon motorja in krajša vožnja vsaj do segretja motorja na delovno temperaturo. »Medtem se bo tudi baterija lahko napolnila do polne kapacitete,« pravi strokovnjak.

Foto: Gregor Prebil Akumulator

Vozniki tudi bolj redko zavijejo na bencinsko postajo, da dotočijo gorivo. Ali ima lahko staro gorivo v posodi za gorivo posledice na delovanje vozila? Rožnik pravi, da pri dizelskih vozilih čas mirovanja nekaj mesecev praviloma nima vpliva na kakovost goriva, razen če je v rezervoarju prisotno več vlage, ki posledično lahko vodi do tvorjenja tako imenovane sluzi med vlago in biodizlom. Ta posledično lahko privede tudi do zamašitve cevovodov ali filtra goriva.

»Pri bencinskih vozilih pa daljši čas mirovanja lahko vpliva na izgubo kakovosti goriva, predvsem, če je rezervoar bolj kot ne prazen. Ta pojav je pri novejših vozilih zmanjšan na minimum z uvedbo rezervoarjev in sistema goriva zaprtega tokokroga,« pravi Rožnik. To pomeni, da se vsi hlapi goriva ne izgubljajo v okolico, ampak ostajajo v rezervoarju do ponovnega vžiga motorja, ko jih posebni ventil spusti v sesalno cev motorja, kjer se primešajo gorivni zmesi.

Foto: Profimedia Zavore in zavorni disk

Prav tako se ob mirovanju stara motorno olje, ki »je podvrženo vplivu kisika na oksidacijsko propadanje njegovih aditivov. Ta postopek je sicer počasnejši, kot med normalnim delovanjem, a je vseeno prisoten. Zato se podaljševanje intervala zamenjave motornega olja, kljub daljšemu mirovanju vozila, ne priporoča.«

Če bo avto dalj časa stal pri miru in nimate garaže, je priporočljivo, da ga pokrijete in pred zunanjimi vplivi zaščitite s ponjavo, v nasprotnem pa velja zaščititi vsaj pnevmatike. »Lahko se zaščitijo z namenskimi sredstvi za zaščito gumene zmesi, priporoča se dvig in občasna kontrola tlaka, da ne pride do zaležanosti in zaščita pred direktnim soncem, če je vozilo parkirano zunaj,« pravi Rožnik.

Foto: Gregor Prebil Mehanik leta 2016 Primož Rožnik

Posebej bodite pozorni na zavore. Zavorni diski bodo začeli intenzivneje rjaveti, predvsem po pranju. Slabi, že poprej zelo zarjaveli diski, pa se bodo radi začeli luščiti in posledično med zaviranjem zelo tresti. Ta pojav je predvsem pogostejši na zadnjih zavornih diskih, pojasnjuje Rožnik, ki vsem voznikom dodaja še en nasvet: »Kljub temu, da se moramo zadrževati doma, ne pozabite na svoja vozila in jih vsaj vsakih deset dni malo zapeljite po bližnji okolici v svoji občini, da motor doseže delovno temperaturo, ostali deli pa malo pretegnejo »mišice«.«

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 00:06 14. April 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 22:19 12. April 2020.

    niso problem samo neizkoriscene vinjete...to se je najmanj...problemi pri autih ki stojijo dalj casa,se pojavijo potem ko so ponovno v …

  • 15:23 12. April 2020.

    Sigurno majo kaksno aplikacijo za videoigro - po Sloveniji po avtocesti 😃

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.