To je najdražji avto vseh časov

Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR
135 milijonov evrov za avto? Mora biti nekaj posebnega.
Oglej si celoten članek

Mercedes-benz 300 SLR Uhlenhaut coupe iz leta 1955 je bil na dražbi v Nemčiji prodan za sapo jemajočih 135 milijonov evov. 

Gre za sloviti model z "galebjimi vrati", ki je bil eden najbolj zaželenih avtov druge polovice prejšnjega stoletja. A konkretni avto je poseben zato, ker gre za enega od samo dveh prototipov, ki sta dobila ime po Rudolfu Uhlenhautu, glavnemu inženirju Mercedesa v tistem obdobju.

Avtomobil je izdelal tovarnin dirkaški oddelek, zato je ima posebne prilagoditve in ima najvišjo hitrost kar 290 km/h. To je bil najhitrejši cestni avto v tistem obdobju. Enega od obeh izdelanih avtov je tovarna sklenila odprodati.

Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Avkcija je potekala v Mercedesovem muzeju v Stuttgartu, organizirala pa jo je dražbena hiša RM Sotheby. Udeležili so se je lahko samo povabljeni dražitelji, ki "delijo vrednote Mercedes-Benza."

Za avto je milijone odštel neimenovani zasebni zbiratelj, ki pa je s tovarno Mercedes-Benz moral skleniti posebni dogovor. V skladu z njim bo avto še vedno na razpolago za razstave, kjer ga bo lahko občudovala tudi širša javnost. Drugi izdelani prototip ostaja v lasti tovarne.  

Sredstva od prodaje gredo v posebni Mercedesov sklad, iz katerega znamka po vsem svetu štipendira nadarjene mlade znanstvenike s področja naravovarstva in razogljičenja. 

Vodja avkcijske hiše Oliver Barker je poročanju portala Fortune dejal, da se je "gullwing" zapisal v zgodovino in zdaj s ceno stoji z ramo ob rami z največjimi umetniškim delom v zgodovini dražb. "Le malokdo je sanjal, da bi lahko ta dragulj avtomobilske zgodovine sploh kdaj bil na prodaj," je dodal.

Prodani 300 SLR je doslej najdražji avto v zgodovini presegel kar za 90 milijonov evrov. Doslej najvišjo ceno je na dražbi dosegel ferrari 250 GTO, letnik 1962. Leta 2018 so ga prodali za "skromnih" 42 milijonov evrov.

Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz 300 SLR

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:17 23. Maj 2022.

    Jst mislm, da več tud ni vredn !

  • 11:38 23. Maj 2022.

    Niso me povabili... Najbrž ker ne delim vrednot firme, ki je zgubila na prvi dirkalni stezi proti AR vpričo Hitlerja.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.