To mora po koncu zime storiti vsak lastnik vozila

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Oglej si celoten članek

Vozila so v zadnjih dvajsetih letih naredila veliko na področju protikorozijske zaščite. Vendar je sol še vedno trdovratni spodbujevalec rjavenja vitalnih delov vozila.

Zimske temperature, sneg, led in sol na avtomobilu puščajo posledice, zato je ob začetku pomladi čas, da ga pregledamo in pripravimo na toplejše dni. že manjša poškodba lahko privede do večje in s tem večjih stroškov za popravilo.

Če ste se pozimi vozili po podeželju, kjer je na cestah več peska in kamenja, je bil vaš avtomobil tudi bolj izpostavljen mehanskim poškodbam. Sprva nedolžno luščenje barve lahko v kombinaciji s soljo povzroči rjavenje pločevine, zato je treba ustrezno in pravočasno ukrepati. Da se korozija ne bi nadaljevala, je treba poškodbe na avtomobilu zaščititi z barvo, koloteke in podvozje, kjer se nabere največ umazanije in soli, pa sprati s sladko vodo. Sončni dnevi so vsekakor idealni, da svojega konjička temeljito očistite tako od zunaj kot od znotraj. 

Foto: Shutterstock Polnjenje pnevmatik z zrakom

Preventiva je še vedno najboljša

Težava z rjo se pojavlja predvsem na starejših vozilih in tudi tistih, ki niso bili strokovno vzdrževani oziroma popravljeni. Rja je tudi posebej problematična pri vozilih, ki se pozimi vozijo po močno soljenih cestah, nato pa so preko noči v toplih garažah. Z višjo temperaturo sol še močneje reagira na kovinske dele in pospešuje rjavenje. To se še posebej opaža pri pregledu podvozja. Posledično prihaja do večje obrabe delov, ki so načeti. Težavo z rjo še vedno odpravljajo kleparji in ličarji, a je še vedno boljša preventiva, kot odprava že nastale rje na motornem vozilu.

Rjasta površina je običajno lahko veliko bolj obsežna, kot opazimo na prvi pogled in za kakovostno odpravo je treba odstraniti celotno površino, ki kaže znake oksidacije, da je lahko popravilo dolgotrajno.

Foto: Profimedia Pranje avta

Kaj lahko po koncu zime preverite sami?

  • Vsak lastnik avtomobila lahko sam preveri vse tekočine, pomembne za delovanje motorja: hladilno tekočino, tekočino za stekla in raven olja. 
  • Pozornost morate posvetiti "obutvi" avtomobila, saj se zimske pnevmatike pomembno razlikujejo od letnih. Za vsak avtomobil je predpisan tlak v pnevmatikah; zapisan je v servisni knjigi, v kateri lahko preverite, kolikšen ustreza vašemu avtomobilu. 
  • Če ste tudi vi med tistimi vozniki, ki so v mrzlih in zasneženih dneh svoje vozilo pustili doma ter se odločili za javni prevoz, vaš avtomobil zaradi dolgega mirovanja potrebuje dodatno skrb. V zimskih dneh se na splošno odsvetuje, da bi vozila predolgo stala, ker se na vseh sistemih, zavornih kolutih, ploščicah in bobnih nabira vlaga, kar je še posebej izrazito pri avtomobilu, ki ni v garaži. Zato je priporočljivo, da čeprav se morda v službo vozite s kolesom, svojega jeklenega lepotca, kolikor se da, redno uporabljate.
  • Preden se odločite za vožnjo z odprtim strešnim oknom, preverite delovanje mehanizma. 
  • Veliko servisnih delavnic vsako pomlad pripravi posebne spomladanske akcije za obnovo klimatske naprave in plina ter menjavo pnevmatik. Takrat so popusti in storitve najugodnejši.
  • Veliko voznikov se požvižga na pranje avtomobila in ga v pralnico odpeljejo, ko je že povsem umazan. Poleg tega skrb za avtomobil veliko pove o lastnikih. Če se opravila lotite sami je pomembno, da avtomobil vedno čistite od strehe navzdol. To pa zato, ker je pri kolesih in pragovih najbolj umazan, prav tam pa na gobi, s katero perete avtomobil, ostane največ umazanije, peska in drugih materialov, ki lahko poškodujejo barvo vašega avtomobila.
  • Poleg pranja zunanjosti je pomembna čistoča v notranjosti vozila. Čiste steklene površine se bodo manj rosile, voznik bo bolje videl, vožnja pa bo s tem varnejša.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:23 15. Marec 2021.

    VW golf 2, Audi 80 in 100 ne potrebuje pregleda

  • 13:05 14. Marec 2021.

    Prvo avto in dom se stalno vzdržuje, pripravlja, in spremlja fizično in v smislu najbolj kakovostnega delovanja dan za dnem. …

  • 08:07 14. Marec 2021.

    za to obstaja tehnični pregled

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.