Trije so se vozili vštric

Foto: EPA
Foto: EPA
Marsikateremu udeležencu v prometu se zdi, da cestni kolesarji med treningom z načinom vožnje vštric ogrožajo preostale. Zakon je glede tega, kaj smejo in česa ne, zelo jasen.
Oglej si celoten članek

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so včeraj popoldne dobili prijavo, da je skupina kolesarjev med vožnjo iz Zgornje Besnice proti Kranju z vožnjo v skupini in tudi po trije vzporedno ovirala promet, v ovinkih pa vozila nevarno.

Le, če imajo licenco

Policija pojasnjuje, da morajo kolesarji voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če širina poti to omogoča.

"Smejo pa vozniki koles, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, pri izvedbi treninga na javni cesti voziti največ po dva vzporedno, vendar ne takrat, kadar je zmanjšana vidljivost, in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas."

Če je organizirana skupina, spremstvo nujno

Vendar tudi pri treningu profesionalcev zakon jasno predvideva način, kako se morajo kolesarji obnašati, in prepoveduje, da bi si celoten vozni pas kar prilastili, tako da jih preostali ne morejo varno prehiteti.

"Organizirana kolona voznikov koles, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri voznike koles (dva para), spredaj ali zadaj pa jih mora spremljati vozilo, označeno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo. Za prekršek se kolesar kaznuje z globo 80 evrov."

Tudi avtomobilisti niso nedolžni

Veliko pripomb na početje voznikov avtomobilov in drugih motornih vozil pa imajo seveda tudi kolesarji, saj jih zelo pogosto prehitevajo na zelo nevaren način s premalo bočne razdalje ali pa jim ob prehitevanju zaprejo pot, zelo pogosto je tudi situacija, ko nasproti vozeči avtomobil prehiteva drugo vozilo v škarje. Tudi za ostale voznike velja, da morajo biti strpni in spoštovati predpise, prehitevati pa šele, ko to dovoljujejo razmere, saj so kolesarji ob morebitnem trku zelo ogroženi.

Več o ljubezni do koles v našem Kolesarskem kotičku

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:02 3. Marec 2014.

    Kaj pa je to "kretenoid"? SSKJ ne najde nič... skrajni rob ceste se pa meni zdi povsem ok, še nikoli …

  • 15:48 1. Marec 2014.

    Ker KRETENOID se je spomnil fornulacije " uporabljati skrajni rob ceste" Še enkrat kateri državni KRETENOID !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.