Tudi nemške turiste napadajo nerazumne hrvaške kazni

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nemški klub ADAC svoje številčno članstvo opozarja pred nespodobnimi kaznimi za parkiranje in dodatnimi stroški, s katerimi Hrvaška bombardira nemške turiste.
Oglej si celoten članek

"Naši odvetniki poročajo o tisočih članov, ki se zaradi napačnega parkiranja na Hrvaškem soočajo s sočnimi zahtevki za plačilo kazni," na svoji spletni strani piše ADAC. 

Kot pojasnjujejo, gre za zahtevke podjetja Pula Parking, ki prek berlinske odvetniške pisarne sedaj bombardira povratnike s počitnic. 

Zgodba je na moč podobna kot v primeru slovenskih dopustnikov, o čemer smo pred kratkim poročali glede odločilnega preobrata. V prvem od štirih obravnavanih postopkov pred komisijo za etiko Odvetniške zbornice je bilo ugotovljeno, da je ljubljanska odvetnica z naprtitvijo svojih stroškov domnevnim kršiteljem grobo kršila odvetniški kodeks. 

PREBERITE ŠE:

Tudi v primeru nemških turistov se zgodba odvija po ustaljenem vzorcu - nemška odvetniška pisarna po pooblastilu hrvaškega upravitelja parkirišč obvešča o napačnem parkiranju na dopustu. O tem so bili dopustniki praviloma obveščeni že z listkom na vetrobranskem steklu, a ga je marsikdo ignoriral. 

Namesto 10 do 350 evrov kazni

Sedaj jih je kazen doletela z obrestmi na domačem naslovu, saj račun poleg plačila kazni v znesku med 10 in 40 evri vključuje še odvetnikove stroške v višini kar 150 evrov, poroča ADAC. 

Če dopustnik še vedno noče plačati, sledi odločba s strani hrvaškega notarja, na katerem pa je opisani znesek že 285 evrov, v primeru neplačila pa je zapisana grožnja, da bo znesek izvršbe narasel na 350 evrov. 

Pri ADAC tako kot v Sloveniji problematizirajo predvsem nesorazmerne pravne stroške, ki so prišteti znesku kazni. Ker je nemška zakonodaja drugačna od Slovenije, sicer neposredne primerjave glede potrebnega postopanja turistov ni mogoče dajati. Pri ADAC svetujejo, naj v roku osmih dni domnevni kršitelji na vsak način vložijo ugovor na notarjevo pismo, saj sicer tvegajo, da ne bodo mogli ustaviti izvršbe.

Pri avtoklubu, ki ima skoraj 19 milijonov članov, so odprli tudi posebne številke in naslove, na katere se lahko obrnejo prizadeti zaradi trpkega zaključka počitnikovanja na Hrvaškem. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • Kazni same niso problem. Problem je da odvetniki osnovni kazni nabijejo 150 evrov pa tud če odšteješ davek je to …

  • 16:05 20. Avgust 2015.

    Napačno parkiranje se kasira tudi turistom. Tudi v Sloveniji. To sem videl v Bohinju, ko je redar oglobil Nemca, ki …

  • 13:29 20. Avgust 2015.

    Cro posla - v sezoni so vsi inkasanti: plaža, parking, WC itd. Če pa se jim izogneš pa kazen po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.