Uganite, kateri avto so dobili italijanski karabinijerji

Foto: Arma dei Carabinieri
Foto: Arma dei Carabinieri
Mamma mia! Tudi italijanski karabinierji niso več kar so bili, saj so v svoje prometne vrste prvič sprejeli francoski avtomobil.
Oglej si celoten članek

Karabinierji, ki izvirajo iz vojaških vrst in so danes samostojna enota s širokimi pooblastili nadzora, veljajo v Italiji za "premijsko" različico mož v modrem. Temu primerno se znajo tudi vesti in še posebej tujim voznikom pokazati, kdo je gospodar na italijanskih cestah. 

Skozi celotno zgodovino so bili neločljivo povezani z italijanskimi avtomobilskimi znamkami, med katerimi se je še prav posebna vez spletla z Alfo Romeo. Tudi danes imajo na voljo alfe giulie in giuliette, pa tudi bombastično giulio QV. V dar so pred časom prejeli tudi dva lotusa evori, v uporabi so že imeli seat leona, do danes pa so se izogibali nemškim znamkam in do lanskega leta tudi francoskim. Za potrebe lokalnega prevoza zaposlenih so namreč v 2016 v temno modro prvič obarvali francoski avto - renault clia. Omeniti velja še električnega mitshubishija i-MiEV, ki ga uporabljajo v nekaterih velikih italijanskih mestih, medtem ko se na terenu zanašajo na land roverje.

A pri nadzoru prometa so za karabinierje z izjemo omenjenih podarjenih lotusov vedno prišli v poštev le italijanski avti.

Sedaj pa se je zgodilo nekaj presenetljivega, saj so sklenili pogodbo s Peugeotom. Tako so predstavniki koncerna PSA karabinierjem pred dnevi kot donacijo slovesno predali v uporabo en primerek modela peugeot 308 GTi. Hitri galski šprinter je namenjen za najzahtevnejše naloge v prometu, saj ima pod prednjim pokrovom kar 270 petelinov - no, konjev (200 kW), ki zmorejo avto pognati za kršiteljem s pospeškom šestih sekund za prvih 100 km/h.

Foto: Arma dei Carabinieri Peugeot 308 GTi

Za potrebe karabinijerjev so ga primerno usposobili z zunanjo "uniformo" in notranjimi prilagoditvami, med drugim ga nameravajo uporabljati tudi za prevoz organov do bolnišnic. Čeprav bo za zdaj v italijanščini rjovel le en lev, pa gre za zanimiv preskok v tradiciji karabinijerjev. 

Foto: Arma dei Carabinieri Peugeot 308 GTi Foto: Arma dei Carabinieri Peugeot 308 GTi

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.