Uradno: EU bo prepovedala prodajo vozil na bencin in dizel

Foto: Profimedia
Evropski parlament je popoldne sprejel predlog, ki od leta 2035 naprej prepoveduje prodajo vozil na bencinski in dizelski pogon.
Oglej si celoten članek

To je eden od korakov k uresničitvi načrtov Evropske unije (EU), da bi do leta 2030 znižala emisije toplogrednih plinov za 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990.

Evropski poslanci so torej podprli predlog Evropske komisije, ki je že lani predlagala, da se prepove prodaja vozil, ki v ozračje izpuščajo emisije ogljikovega dioksida.

Nekateri poslanci so želeli predlog omiliti, da bi prodajo vozil na notranje izgorevanje za 90 odstotkov, a so njihove predloge zavrnili.

Zakonodaja sicer še ni čisto dokončna, dorekli naj bi jo do jeseni. V tem času pa se morajo z njim strinjati tudi ministri za okolje posameznih držav članic. Med pogajanju lahko še vedno pride do sprememb sprejetega besedila.

Poročevalec Jan Huitema iz vrst liberalne skupine Renew je dejal, da je revizija standardov za izpuste ogljikovega dioksida ključni element za doseganje podnebnih ciljev.

"S temi standardi ustvarjamo jasne zahteve za avtomobilsko industrijo ter spodbujamo inovacije in naložbe za proizvajalce avtomobilov. Poleg tega bosta nakup in vožnja brezemisijskih avtomobilov za potrošnike cenejša. Veseli me, da je Evropski parlament podprl ambiciozno revizijo ciljev za leto 2030 in podprl cilj 100 odstotkov za leto 2035, ki je ključnega pomena za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2050," je dodal.

Avtomobilska industrija zakonodajo načeloma podpira. Ford in Volvo sta javno podprla načrte EU, tudi nemški Volkswagen obljublja, da bo do leta 2035 nehal izdelovati avtomobile z motorji na notranje izgorevanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • 19:24 9. Junij 2022.

    BUTLI

  • 10:48 9. Junij 2022.

    Do leta 2035??? Ali bomo MI KOT LJUDJE sploh še obstajali takrat??? MOČNO DVOMIM!

  • 09:27 9. Junij 2022.

    ja pol pa še kamijone k so dizl in kombije ter ladje k so na dizl in najbl onesnažujejo prepovejte …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.