V Franciji so se končno usmilili (tujih) voznikov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Francozi uradno priznavajo, da je bil zakon, ki je zagrenil življenja domačim in tujim voznikom, nepotreben.
Oglej si celoten članek

Francoska vlada je napovedala popravke prometne zakonodaje. Iz zakona bo odstranila tudi člen, zaradi katerega so "zasloveli" po Evropi, namreč da mora imeti vsak voznik v avtu v vsakem trenutku vsaj en tester na alkohol. 

Kontroverzno pravilo so uvedli leta 2013 z željo, da bi na ta način zmanjšali prisotnost alkohola na cestah. Danes priznavajo, da ta ukrep ni imel bistvenega vpliva na zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohola. 

Sporni člen je sicer ob svojem sprejetju naletel na veliko začudenja po EU, saj je obveza testerja alkohola veljala tudi za tuje voznike, ki so prišli s svojimi vozili v Francijo. Predvidena kazen je bila 11 evrov. Zaradi revolta je takratni predsednik države Francois Hollande še pred uradnim začetkom veljave zakona uvedel delni moratorij, tako da policisti med kontrolo na cesti niso pisali kazni. 

Kljub takšni pravni zmešnjavi je pravilo ostalo v zakonu do danes, avtomobilski klubi pa so svojim članom svetovali, naj imajo za vsak primer v avtu alkoholni tester, poroča Daily Mail.

Poslanci parlamenta so ta teden z veliko večino sprejeli popravke prometnega zakona, tako da bo v kratkem pravilo o obveznem testerju tudi uradno postalo preteklost.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.