V ZDA že imajo napihljive

Foto: Ford
Foto: Ford
Ford. Razvija napihljive varnostne pasove in komunikacijo s semaforji.
Oglej si celoten članek

Pri Fordu so razvili sistem napihljivih varnostnih pasov, ki jih v ZDA tudi že vgrajujejo v model explorer, in sistem komunikacije s semaforji.

Do petkratne velikosti

Napihljivi varnostni pas ponuja večjo varnost ob trku, pa tudi več udobja. Če sistem zazna možnost trka, varnostni pas napihne do petkratne velikosti navadnega pasu, s čimer se ta bolje prilega telesu (veliko ljudi ima pas nastavljen preohlapno), ob trku pa tudi bolje zaščiti prsni koš.

Foto: Ford Fordovi napihljivi pasovi Tovrstne pasove pri Fordu že vgrajujejo v explorerja, kmalu pa jih lahko pričakujemo tudi v evropskih modelih.

 

Komunikacija med avti

Čeprav sisteme medsebojne komunikacije vozil (car2car) in komunikacije s prometno infrastrukturo (car2system) pospešeno razvijajo tudi preostali proizvajalci, je Ford prvi med bolj ljudskimi znamkami. Tako kot pri BMW-ju so pri Fordu tudi že postavili prve semaforje, ki avte (z vgrajeno programsko opremo) opozarjajo na spremembo signalizacije, da lahko prilagodijo delovanje (pospešijo ali začnejo zavirati). S sistemi naj bi močno zmanjšali število nesreč v križiščih, poleg tega pa bi lahko porabo vozil zmanjšali tudi do 15 odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.