Vesela novica za ljubitelje saabov

Foto: Saab
Foto: Saab
Novi lastnik bankrotiranega švedskega proizvajalca avtomobilov Saab, družba National Electric Vehicle Sweden (NEVS), bo v ponedeljek na Švedskem po več kot dveh letih znova zagnal proizvodnjo.
Oglej si celoten članek

NEVS za prihodnje leto načrtuje tudi oblikovanje povsem električnega avtomobila. Kdaj bo stekla proizvodnja, pa v družbi še ne vedo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

GM ga ni uspel rešiti

Saab je decembra 2011 vložil predlog za stečaj družbe, potem ko se je za preživetje boril dve leti. Na robu bankrota je bil že, ko ga je ameriški avtomobilski proizvajalec GM leta 2010 prodal nizozemski družbi Swedish Automobile - takrat še Spyker - za 400 milijonov dolarjev.

Za nakup podjetja so bili zainteresirani kitajski investitorji, podjetje Zheijang Youngman Lotus Automobile, vendar je posel propadel zaradi nepopustljivosti GM. Ta namreč ni dovolil prenosa tehnoloških licenc.

Saabov vrhunec je bilo leto 2006

Junija lani je nato lastništvo Saaba prevzela družba NEVS, registrirana na Švedskem. NEVS, ki namerava skladno z dolgoročno strategijo postati vodilni proizvajalec električnih vozil, je v 78-odstotni lasti hongkonškega specialista za alternativne vire energije National Modern Energy Holdings.

Saab je ob ustanovitvi leta 1939 sicer izdeloval letala, leta 1947 pa je začel z izdelavo prvih avtomobilov. Vrhunec proizvodnje avtomobilov je doživel leta 2006, ko so v Saabovih tovarnah izdelali 133.000 avtomobilov. Po tem pa je proizvodnja avtomobilov upadla, leta 2008 na 93.000 izdelanih avtomobilov, leto za tem pa na samo 27.000 avtomobilov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.