Video: Karavanska petica

Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5 Foto: Žurnal24 BMW serija 5

Your browser doesn’t support HTML5 video

BMW 530d touring. V nekaterih pogledih je karavanska serija 5 mnogo boljša od predhodnice, v drugih manj.
Oglej si celoten članek

Pol leta po predstavitvi nove limuzinske petice je bavarski BMW v boj z eno najhujših konkurenc, ki naslavlja tudi ene najzahtevnejših kupcev, poslovneže, poslal še karavansko izpeljanko tega modela. Serija 5 touring je tako največji hišni karavan, ki pa ima znotraj hiše konkurenco tudi v seriji 5GT in modelu X5.

Oblikovno se v veliki meri naslanja na limuzinsko različico, obe pa na večjo in  prestižnejšo serijo 7. Edino pravilno je tudi, da je po njej povzel videz notranjosti vključno s sredinsko konzolo, saj je ta pri predhodniku delovala najbolj zastarelo.

Skladnejši, a nekoliko manj dinamičen
Pri obliki so oblikovalci brez izjeme zadžali videz limuzinske različice, ki so ji dodali karavanski zadek in prtljažne nosilce. To pomeni, da je pri touringu enako občutno športno izročilo, ki jo bavarski modeli vseskozi uspešno zasledujejo, kljub temu pa se, če novega touringa primerjamo s predhodnim, vsaj kar se tiče spodnjega dela motorne maske deluje celo manj dinamično kot prej. Toda enako smo zapisali tudi pri testu kabrio in kupe različice prenovljene serije 3, kjer obe zdaj delujeta bolj elegantno in manj agresivno.   

Foto: Žurnal24 BMW serija 5

 

Oblikovalci so se tako bolj posvetili obliki svetil, ki zdaj v celoti svetijo s pomočjo LED-diod (to velja tudi za pozicijske obročke), kar še doda svoje k prepoznavnosti, pokrov motorja pa je v slogu koncepta Gina večkrat vzvalovljen in manj izbočen kot pri predhodniku. To sicer nakazuje, da so motorji pod pokrovom postavljeni nižje in zagotavljajo nižje težišče, ampak o tem malo kasneje. Z boka je podobnosti sicer več, kljub temu pa so oblikovalci zagotovili dovolj drugačnosti med obema peticama. Karavanski zadek ima v slogu športnih karavanov proti prednjemu koncu obrnjeno zadnje steklo, kar sicer nekoliko okrni prostornino prtljažnika, je pa vizualni rezultat mnogo boljši. Svoj pečat ali podpis dodajo tudi svetila, ki ju sestavlja dvojni pas LED-diod, ki obraz zadka še nekoliko razgibajo.  

Dobrodošla nova podoba notranjosti
Če predhodniku nismo mogli ničesar očitati pri motorizaciji in voznih lastnosti, pa to ni veljalo za videz notranjosti. Ta je bila že kar nekaj časa predhodnikova slaba stran, saj so se tu leta petici najbolj poznala. Zdaj je končno le dobila podobo merilnikov, podobna tistim pri seriji 7, in čeprav bi se kaj še dalo izobljšati, je videz sredinske konzole zdaj veliko sodobnejši. Stikala na njej  so ločena v tri sklope, štiri, če štejemo še pohvalno velik barvni zaslon, kjer se večina podatkov tudi izpisuje. Prvi sklop sestavljajo stikala avdionaprave, pod njimi so stikala klimatske naprave, tretji sklop pa je na podaljšku, kjer najdemo odlični iDrive, ki je  res preprost za uporabo.    

Osvežitve so bili deležni tudi merilniki, ki na spodnjem delu krožnice premorejo večji zaslon, na katerem se izrisujejo številne informacije (potovalnega računalnika, avdionaprave, delovanja mehanskih sklopov avtomobila in podobno).

Glede položaja za volanom in sedenja v prvi vrsti dileme, kot je bilo pričakovati, ni, saj sta prednja sedeža odlična in izdatno nastavljiva v vse smeri, res pa je, da udobna sedeža  k ceni dodata 2.300, usnje dakota pa 2.100 evrov). Volanski obroč je še vedno odličen, pravilno športno odebeljen in zelo informativen, želeli pa bi še nekoliko manjše krožnice, takšnega seveda najdete na seznamu doplačil. Glede prostora je v prvi vrsti centimetrov v vse smeri dovolj, drugače je v drugi vrsti, kjer teh predvsem za kolena, še posebej če upoštevamo, da ima petica skoraj trimetrsko medosje, ni ravno na pretek. Enako velja tudi za prtljažnik, ki s 520 litri v tem velikostnem razredu ne pomeni nič pretresljivega, saj takšnega ponudi že škoda octavia, ki pa je pol metra krajša. Ima pa petica pričakovano električno odpiranje prtljažnih vrat, notranjost pa je tudi lepo oblazinjena in pravilne oblike.    

Foto: Žurnal24 BMW serija 5

 

Vso potrebno opremo dobiš že v osnovi, za pristen premium občutek pa je treba skoraj povsod še dodatno seči v žep. To velja tako za platišča, avdionapravo in sedeže kot napredno tehniko, to pa avto podraži tudi za več kot polovico. To je veljalo tudi za testnik, ki je nabral za slabih trideset tisoč opreme, pa je marsikaj še vedno ostalo na seznamu doplačil. Tu je treba pohvaliti serijsko osemstopenjsko avtomatiko in navigacijo z deljenim zaslonom, saj obe delujeta odlično.

Kolikor udobja in dinamičnosti želi voznik
Ena največjih odlik nove petice je prilagodljivost potrebam voznika in željam potnikov. S pritiskom na tipko lahko namreč vse to narekujete tako podvozju in vzmetenju kot delovanju motorja in menjalnika. To sicer ni novo, toda kompromis med obema "skrajnostima" je tu tako izrazit, da gre praktično za dva povsem različna avtomobila. Da ne bo pomote, touring tudi v načinu comfort, ko je vse podrejeno udobju, na konkreten pritisk stopalke hipoma reagira z močnimi pospeški, ampak grbine na poti vseeno zmore prenesti z limuzinskim občutkom blaženja. Ko voznik preklopi na način normal ali celo sport, pa se vse dogaja še hitreje, blaženje in neposrednost volanskega obroča pa sta še veliko večja.

Dizelski vrstni šestvaljnik je tako teži in velikosti touringa pisan na kožo, moči pa je še nekoliko več kot pri predhodniku, kar pa ne gre na račun porabe, saj ima novi dizel še nekoliko boljši okoljski odtis, ko je govora o porabi in čistosti okolja. Na testu se je poraba sicer gibala nad mejo devetih litrov, kar je glede na moč, mere in maso več kot soliden rezultat, obenem pa je priganjanje porabo le redkokdaj potisnilo med dvomestne številke.

Če kaj, potem bi pogonskemu sklopu ali bolje rečeno menjalniku očitali dejstvo, da je izgubil obojestranske tipke na volanu, saj je zdaj leva namenjena zgolj prestavljanju navzdol in obratno.

Glede cene je tako brezpredmetno razpravljati, saj gre za premium razred, kjer vsak dodaten tisočak nima tolikšne teže. Je pa razlika med limuzinsko in karavansko petico vseeno malce velika in znaša 2.800 evrov.

BMW 530d touring
Motor: 2.993 cm3
Vrsta: šestvaljni vrstni dizelski
Moč: 180 kW (245 KM)/pri 4.000 vrtljajih na minuto
Navor: 540 Nm/ med 1.750 in 3.000 vrtljaji na minuto
Poraba: 9,8 litra/100 km, 162 gramov CO2
Zmogljivosti: 250 km/h, 6,3 sekunde od 0 do 100 km/h
Mere (DxŠxV) (v mm): 4.899 x 1.860 x 1.464, medosna razdalja 2.968, prtljažnik (v litrih): 520
Cena: 53.000 evrov (osnovni) / 80.772 evrov (testni)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.