Virus onesposobil radarje za hitrost

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Ruski hekerji so vdrli v sistem za nadzor nad kamerami, ki merijo hitrost v Moskvi.
Oglej si celoten članek

Prehitrim voznikom v ruski prestolnici se zadnje dni smeje, saj so neznanci onesposobili večino stacionarnih sistemov za merjenje hitrosti. 9. januarja so policisti začeli ugotavljati, da se dogaja nekaj nenavadnega, saj je kar 90 od 144 kamer "vrglo" iz sistema. Številka je nato še naraščala, tako da je bilo na koncu onesposobljenih kar sto kamer. 

Preiskovalci so kmalu ugotovili, da gre krivdo pripisati infiltriranemu virusu, ki sicer ni imel težkega dela, saj celoten nadzorni sistem za kamere teče na zdaj že res starih Windowsih XP. 

Po napovedih bo trajalo vsaj en mesec, da bodo radarje spravili v red, saj je virus spremenil tudi vsa gesla za nadzor na daljavo. Marsikateri ruski voznik se nad hekerskim "darilom" seveda ne pritožuje, težava je le, da ne vedo, ali je katera od 24 delujočih kamer na njihovi poti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.