Volkswagen napovedal totalno vojno "slovenskemu" Preventu

Foto: Profimedia
Koncern Volkswagen je sprejel tvegano potezo - prekinil je vse pogodbe s Slovencem dobro znanim podjetjem Prevent.
Oglej si celoten članek

Skupina VW je konec marca praktično čez noč prekinila pogodbe z bosansko družbo Prevent Group, ki je eden njegovih glavnih evropskih dobaviteljev za notranjo opremo avtov. Pogodba s podjetji v lasti enega najbogatejših Bosancev Nijazom Hastorjem (na fotografiji zgoraj z ženo leta 2015) je sicer veljala do leta 2022, a so se pri VW očitno odločili prevzeti visoka odškodninska tveganja in končati zloglasno partnerstvo, poroča Automotive News. Prevent je namreč pred dvema letoma zaradi blokade svojih dobav povsem ustavil proizvodnjo v šestih od desetih nemških tovarnah Volkswagna in s tem izsilil dodatne ugodnosti. 

SAMOMORILSKO Človek, ki je Volkswagen spravil na kolena

V Preventu so se že ostro odzvali na potezo Volkswagna in opozarjajo, da so bili s prekinitvijo pogodbe seznanjeni komaj dan prej. Zaradi odločive VW je delo že izgubilo 90 delavcev v nemški tovarni Preventa, še 700 pa naj bi jih morali prerazporediti na druge proizvodnje lokacije, svarijo v Preventu. Hkrati iz bosanskega imperija prihajajo opozorila, da bo VW za vzpostavitev mreže z novim dobaviteljem za sedeže v svojih vozilih moral odšteti na stotine milijonov evrov, neupoštevaje morebitne penale zaradi neupravičene prekinitve pogodbe. Pri nemškem časniku Wirtschaftswoche pa se sklicujejo na interne informacije iz VW, kjer da so izračunali, da jih bo ločitev iz jeklenega objema Nijaza Hastorja stala okoli 200 milijonov evrov. 

Foto: Žurnal24 Prevent Global nasprotuje stečaju Prevent Pura, a na skupščini prejšnji teden ni

Hastor je v Sloveniji zloglasen poslovnež, saj je med glavnimi krivci za propad slovenjegraškega Preventa v katerem je nekdanji sarajevski trgovec z avtomobili na začetku tisočletja vse bolj pridobival vpliv in navidezno pomagal skrbeti za njegov razcvet pod vodstvom Janka Zakeršnika, nato pa prek skrbno načrtovanih manevrov Hastor uspel odkupiti zdrava jedra propadajočega podjetja in proizvodnjo v celoti preseliti izven Slovenije. Brez dela je ostalo 1.300 ljudi. Na nekdanjega slovenskega velikana danes spominja le nespremenjeno osnovno ime, ki pa se je očitno sedaj dokončno zaskočilo tudi v grlu enega največjih svetovnih avtomobilskih proizvajalcev.

PREVENT Želi Prevent prevzeti giganta nemške avtomobilske industrije?

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 00:10 8. April 2018.

    Zakonodajo imamo za tujce,ne za Slovence!

  • 20:55 7. April 2018.

    Taki si ne zasluzijo drugega kot metek v celo.

  • ode
    18:35 7. April 2018.

    Z balkanci in štajerci nobenih poslov imeti. Moje izkušnje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.