Volvo bo ključe za avto nadomestil s telefonsko aplikacijo

Foto: Volvo
Foto: Volvo
Volvo bo že leta 2017 opremil prve serijske avto s tehnologijo digitalnega avtomobilskega ključa, ki ga bodo vozniki nosili s seboj kar v svojem telefonu.
Oglej si celoten članek

Že več let zdaj ta zdaj oni proizvajalec najavlja možnost, da bi avtomobile lahko ne le nadzorovali temveč celo zaganjali kar prek telefona. Čeprav se pri marsikomu poraja veliko vprašanj glede varnosti takšne tehnologije, pa tudi bančne aplikacije za telefone že dolgo niso več nobena posebnost. 

Volvo je postal prvi proizvajalec, ki je konkretno napovedal t. i. digitalni ključ, saj ga bodo pričeli uporabljati že prihodnje leto.

Lastnik bo tako lahko mirno pozabil prave ključe doma, hkrati pa bo dobil tudi možnost, da svoj ključ veliko lažje deli z ostalimi uporabniki, če bo seveda želel. S tem se odpira veliko možnosti pri avtih, ki so namenjeni izposoji, še posebej odkrito pa pri Volvu razmišljajo o mobilnosti prihodnosti, ko naj bi bil car sharing oziroma deljenje avtov med različnimi uporabniki veliko pogostejše, lastništvo pa veliko redkejše. 

"Pri Volvu nas ne zanima tehnologija zgolj zaradi tehnologije. Nova tehnologija mora mora stranka olajšati življenja in jim prihraniti čas," je ob najavi novosti dejal Henrik Green, podpredsednik produktnega razvija pri švedski znamki.  "Mobilnost se razvija in tudi naši kupci pričakujejo, da bo uporaba avtov v prihodnosti še enostavnejša." 

"Naša tehnogija digitalnega ključa ima potencial, da po polnoma spremeni način, kako se uporablja naše avte. Namesto da čepijo ves dan na parkiriščih, jih bo mogoče precej pogosteje in učinkoviteje uporabljati, komurkoli bo lastnik že to omogočil."

Varnost na prvem mestu

Nekateri strokovnjaki za digitalno varnost po poročanju Newsweeka sicer izražajo dvom v varnost takšne tehnologije, a pri Volvu zagotavljajo, da so zaščiti in zasebnosti namenili še dodatno mero pozornosti. Prav tako po njihovem mnenju ne vzdržijo strahovi glede situacij, da bi denimo postal nadzor nad avtom nemogoč, če bo mobilniku oziroma drugi pametni napravi zmanjkalo baterije.

Pri Volvu zagotavljajo, da digitalni ključ na samo obremenitev baterije mobilnika vpliva le minimalno. Na drugi strani je seveda vsak mobilnik v avtu mogoče polniti, pred vrati je že tudi razmah uporabe tehnologije brezstičnega polnjenja. 

Tehnologija digitalnega ključa bo že v prihodnjih mesecih pilotsko uporabljena v floti Volvovih avtov na letališču v Gothenburgu, prihodnje leto pa bo prvič na voljo tudi komercialno. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.