Avtomobil, v katerem že 16 let nihče ni umrl

Foto: IIHS
Foto: IIHS
Mnogi so se smejali napovedi Volva, da v njihovih avtomobilih nihče ne bo umrl. Zdaj se smeji Švedom, ki so postregli z na videz neverjetnim podatkom.
Oglej si celoten članek

Sliši se neverjetno, a je podatek resničen. Odkar so pri Volvu pred 16 leti začeli prodajati model XC90, v Veliki Britaniji v tem modelu avtomobila še nihče ni umrl. In številka prodanih avtomobilov ni majhna. Na Otoku so v 16 letih prodali več kot 50 tisoč primerkov najbolj prestižnega švedskega športnega terenca. Prav Volvo je leta 2008, ob številnih nejevernikih, napovedal, da v njihovih modelih avtomobilov do leta 2020 ne bo nihče več umrl ali bil težje poškodovan

Zaradi omenjene statistike je Volvo najvarnejši proizvajalec vozil na trgu Velike Britanije, podatke o 16 letih brez mrtvih v XC90 pa zgolj še podkrepi ta podatek. Volvo blesti tudi na testih Euro NCAP, saj je bil lani manjši XC60 ocenjen z najboljšimi ocenami med vsemi testiranimi avtomobili v letu 2017.

Foto: IIHS Volvo XC90

Najbolj pomemben izum po varnostnem pasu

Po podatkih neodvisne britanske organizacije Thatcham Research je volvo XC90 najvarnejši avto, ki so ga kdajkoli testirali, v prvi vrsti zahvaljujoč sistemu samodejnega zaviranja, piše Telegrapf. AEB (Automatic Emergency Brake) sistem raziskovalci navajajo za najbolj pomemben izum v avtomobilski industriji po predstavitvi varnostnega pasu, za katerega (tritočkovnega) so tudi poskrbeli Švedi. Samo na Britanskih cestah naj bi bilo zaradi sistema AEB na leto 1.100 manj mrtvih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:14 19. April 2018.

    Koliko ljudi je pa ta avto ubil ki so bili pa udeleženci nesreče v drugem avtu?

  • 15:46 18. April 2018.

    Seveda ne, ce pa je to druzinski avto.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.