Voznike na meglo opozarjajo novi znaki

Foto: Dars Vožnja v megli Foto: Dars Vožnja v megli Foto: Dars Vožnja v megli Foto: Dars Vožnja v megli Foto: Dars Vožnja v megli Foto: Žurnal24 Megla
Dars ne namerava več čakati novega pravilnika o cestni signalizaciji, zato je na svojo roko že postavil prve pilotne table, ki opozarjajo na pravilno vožnjo v megli.
Oglej si celoten članek

Dars danes na štajerski avtocesti predstavlja novo preventivno obvestilno signalizacijo, ki uporabnike v primeru megle opozarja na pravilno in previdno vožnji. Gre za tri vertikalno postavljene obvestilne table in horizontalno signalizacijo v obliki polkrogov, ki so zarisani poleg desne robne črte.

Signalizacija voznike opozarja, da je potrebno v primeru megle, ko pred seboj vidijo le dva polkroga hkrati, hitrost zmanjšati na 70 km/h. V primeru, ko vidijo le en polkrog, pa naj hitrost zmanjšajo le še na 50 km/h, pojasnjujejo v Darsu. 

Signalizacija pilotne narave bo za začetek postavljena le na avtocestnem odseku Domžale - Šentjakob in sicer v obeh smereh vožnje. Podobne oznake so tistim, ki se pogosto vozijo po avtocestah po tujini, dobro znane, še posebej pogoste so denimo v Padski nižini v Italiji.

Morali zaobiti zastareli pravilnik

Tovrstno signalizacijo je sicer predvideval spremenjeni pravilnik o prometni signalizaciji, ki bi moral priti v uporabo že pred enim letom. Ker je zaradi različnih težav ostal v predalih infrastrukturnega ministra, obstoječi pravilnik pa takšnih tabel ne pozna, so se pri Darsu odločili, da izkoristijo pravno podlago, ki jim jo dajeta zakona o cestah in o pravilih cestnega prometa.

Zakona o cestah namreč omogoča upravljavcu postavitev signalizacijo obvestilne narave, ki ni nujno zajeta v pravilniku, zakon o pravilih cestnega prometa pa omogoča uvajanje t. i. eksperimentalne signalizacije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:39 9. December 2014.

    Predlagaj še eno oznako npr. trikotnik za vidljivost v dežju in dekaeder za vidljivost v sneženju!

  • 12:32 9. December 2014.

    Ni res, da bo signalizacija za začetek postavljena le na avtocestnem odseku Domžale - Šentjakob, ker je že 1 teden …

  • 12:31 9. December 2014.

    Ali se za kaj takega ne more uporabiti že narisana sredinska črta , ne sedaj bodo trafnali gnar še za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.