Vsake štiri minute en prometni prekršek

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Policisti s preventivnimi akcijami in poostrenim nadzorom znova opozarjajo na pomen uporabe varnostnega pasu. Kot opažajo, številni še vedno ne poskrbijo za svojo varnost.
Oglej si celoten članek

Tako je bilo od 40 voznikov osebnih vozil, ki so lani umrli na slovenskih cestah, pripetih le 15, so policisti opozorili na novinarski konferenci v Kranju.

45.000 kazni zaradi neuporabe pasu

Kot je povedal Simon Sušanj iz sektorja uniformirane policije Policijske uprave Kranj, so ta teden na gorenjskih cestah izvedli več poostrenih nadzorov nad uporabo varnostnih pasov. Tako so v torek v treh urah odkrili 53 kršitev, predvsem zaradi neuporabe varnostnih pasov in uporabe mobilnega telefona med vožnjo. V povprečju so kar vsako četrto minuto ugotovili eno kršitev prometnih pravil.

Na leto gorenjski policisti opazijo več kot 3.000 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov, v celotni državi pa je lani policija zaradi tega prekrška kaznovala kar 45.000 udeležencev v prometu. "V Sloveniji je še vedno preveč udeležencev prometa, ki preveliko tvegajo, vozijo pod vplivom alkohola ali prehitro, telefonirajo med vožnjo in se ne pripnejo," je izpostavil Ivan Kapun z uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave.

Kot je pojasnil, jih je od 40 voznikov osebnih avtomobilov, ki so lani umrli na slovenskih cestah, le 15 uporabljajo varnostni pas. Od 16 potnikov, ki so umrli, pa jih je pas uporabljalo šest. "Samo predstavljamo si lahko, koliko tragedijam bi se izognili, če bi bili vsi pripeti," je izpostavil. Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo, če bi vsi uporabljali varnostne pasove, med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev.

Varnostni pas rešuje življenja

"Če na nekatere stvari v prometu nimamo večjega vpliva, pa z uporabo varnostnih pasov lahko sami prispevamo k svoji varnosti," je poudaril Sušanj. Prav varnostni pas je namreč najučinkovitejši pri reševanju življenj in preprečevanju poškodb v prometnih nesrečah.

Policisti od tega ponedeljka poostreno nadzirajo uporabo varnostnega pasu v evropsko usklajeni akciji, z naslednjim ponedeljkom pa se začne slovensko usklajena akcija, ki bo trajala do konca meseca. Gorenjski policisti se v akcijo vključujejo tudi s preventivnimi dejavnostmi.

"Policisti smo pri ozaveščanju ljudi veliko uspešnejši, če se povezujemo z drugimi, ki jim ni vseeno za stanje varnosti cestnega prometa," je akcijo v Kranju pozdravil Kapun. Prepričan je, da bi vsaka občina lahko prispevala kamenček v mozaik prometne varnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:14 13. Marec 2014.

    največkrat za nevarnost v prometu poskrbita alkohol in pa policisti.

  • 21:01 13. Marec 2014.

    sem videl dve nesreči, sta voznika in potnik preživeli le zaradi neprivezanosti.

  • 20:37 13. Marec 2014.

    prav tako uporaba čelade, bi morala biti tvoja varnost, in ne varnost DURS računa.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.