Vsako leto manj kazni zaradi vinjet

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vinjete. Lani izrekli 5000 kazni manj kot leto prej. Do ugodnosti ob nakupu vinjete le zvesti kupci na črpalkah in v trgovinah.
Oglej si celoten članek

Konec januarja in v začetku februarja se proda največje število letnih vinjet, medtem ko gre največ kratkotrajneših (mesečne in tedenske) v prodajo v poletnih mesecih, so sporočili z Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Lani je bilo sicer prodanih za dobre 4 odstotke manj letnih vinjet, prodaja mesečnih in tedenskih pa se je povečala: pri prvih za dobra dva odstotka, pri drugih pa za dobre tri odstotke. Koliko vinjet za leto 2013 je bilo že prodanih, še ni znano, saj so ravno včeraj začeli zbirati podatke o prodaji od 1. decembra naprej.

Manj tudi kazni

Cestninski nadzorniki DARS so v lanskem letu zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet izdali skupno skoraj 44 tisoč plačilnih nalogov. V letu 2011 je bilo takšnih kazni 49 tisoč, let prej 51 tisoč, v letu 2009 pa še tisoč več. Od druge polovice leta 2008, ko so v veljavo stopile vinjete, so vsega skupaj izrekli skoraj 213 tisoč kazni. “Nadzorniki na mestu prekrška vozniku izrečejo kazen 300 evrov, po zakonu o prekrških pa je, v primeru, da jo poravnajo v osmih dneh, kazen znižana za polovico. O višjih globah, več kot 300 in vse do 800 evrov pa o posameznem primeru odloča pristojno sodišče,” so o globah, ki se stekajo v državni proračun, še pojasnili na DARS.

Račun raje shranite

Računa o nakupu vinjete sicer ni obvezno shraniti, je pa to vsekakor priporočljivo, pravijo na DARS. Shranjevanje računa o nakupu, predvsem vinjet za krajše obdobje (tedenske, mesečne in polletne), je priporočljivo, ker ga bo DARS zahteval, če boste želeli pridobiti nadomestno vinjeto (na primer v primeru menjave vetrobranskega stekla) in na odstranjeni stari vinjeti ne bo razvidna njena veljavnost. Račun boste potrebovali tudi ob morebitni reklamaciji vinjete zaradi neustrezne kakovosti na prodajnem mestu ali v Cestninskem uporabniškem centru.

Nanjo ne pozabite, če se odpravljate na smučanje

Avstrija. Za vožnjo po avstrijskih avtocestah prav tako potrebujete vinjeto. DARS jih prodaja na cestninski postaji Hrušica, ob vstopu v Slovenijo na Gruškovju in na mejnem prehodu Obrežje. Na voljo so tudi na bencinskih servisih. Cena desetnevne vinjete za avtomobil je 8,30 EUR, dvomesečne 24,2 evra, letne pa 80,60 evrov.

Cestnino na avtocestah po Italiji lahko plačate z gotovino, kreditnimi karticami ali sistemom VIACARD, ki je vrednostna kartica z dobroimetjem v višini 25 ali 50 EUR. Kartico lahko kupite v Italiji na skoraj vseh cestninskih postajah. Sistema TELEPASS turisti ne morejo uporabljati.

Na Hrvaškem cestnino lahko plačate v gotovini (kune, evri) ali s kreditnimi karticami, poravnati pa jo je mogoče tudi z elektronskimi karticami. ENC kartica velja na avtocesti Rupa - Reka - Zagreb, most na Krk, Zagreb - Split - Ploče, Bregana - Zagreb - Lipovac in Zagreb - Goričan. Cena kartice je 125 kun, ob minimalnem vplačilu 100 kun pa vam na kartico naložijo dodatnih 21,74% zneska. Uporaba zneska na kartici ni časovno omejena. Kartico lahko kupite na cestninskih postajah, v upravnih stavbah cestninskih postaj npr. Rupa, Krk, Lučko, Bosiljevo, bone za dodatna vplačila pa lahko kupite tudi v nekaterih bencinskih servisih in trafikah, pravijo pri AMZS.

Preverite ugodnosti

Vinjete mnogi kupujejo na bencinskih servisih in v večjih trgovinah. Ponudniki posebnih popustov ne nudijo, nagrajujejo pa zvestobo - zvestim kupcem torej omogočajo bodisi nakupe na obroke ali pa zbiranje raznih točk zvestobe.

Na Petrolu se največ letnih vinjet proda v decembru, januarju in februarju, medtem ko se vinjete s krajšo veljavnostjo najbolj prodajajo pred prazniki in v času poletnih mesecev. Imetniki kartice Petrol klub za nakup vinjete prejmejo 300 zlatih točk, imetniki Petrol klub plačilne kartice pa poleg tega lahko vinjeto kupijo na dva obroka. Pri OMV Slovenija so vinjete strankam na voljo na vseh bencinskih servisih po rednih prodajnih cenah, saj posebnih promocijskih aktivnosti v zvezi z vinjetami nimajo.

V Mercatorju prav tako ponujajo vinjete po redni ceni, imetnikom njihove kartice zvestobe Pika pa prejmejo pripadajoče število “pik”, če jih imajo od prej, pa jih lahko tudi izkoristijo za nakup vinjete.

Cenejše vinjete, a le ob zavarovanju avtomobila

Imetniki kartice Spar plus, ki svoj avtomobil do konca januarja zavarujejo pri Adriaticu Slovenici, na kartico prejmejo 40 evrov dobroimetja, kar lahko porabijo za nakup vinjete, in 10-odstotni popust na zavarovanje avta. Podobno akcijo ponujajo pri Generaliju – nekateri novi zavarovalci ob zavarovanju avtomobila prejmejo predplačniško kartico Petrol klub s 40 evri dobroimetja, s katero lahko na Petrolovih bencinskih servisih do 1. junija kupijo vinjeto. Druga možnost pri Generaliju pa je, da ob sklenitvi zavarovanja na enem od izbranih centrov za tehnične preglede prejmete vrednostni bon za 40 evrov za nakup letne vinjete za leto 2013. Pri tem velja podrobno prebrati “drobni tisk”, saj akcija ne velja za vsa zavarovanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.