W16 na roki

Foto: Jacob & Co.
Foto: Jacob & Co.
Ura, ki med delovanjem premika gred s 16 miniaturnimi valji.
Oglej si celoten članek

Že veliko prozvajalcev ur je našlo navdih za svoje izdelke v avtomobilih, a to, kar so v ustvarili pri prestižnem izdelovalcu Jacob & Co., vendarle presega vse doslej videno. Imenuje se Bugatti Chiron Tourbillon in je tako kot avtomobil, po katerem se zgleduje, prava mojstrovina strojništva.

Gre za prvo reprodukcijo motornega bloka športnega avtomobila, pri tem pa so v miniaturni 3D svet premikajočih se delcev prenesli sloviti W16 motor iz chirona (1.103 kW).

Video prikazuje, kako se med tiktakanjem ure v njej v natančnem zaporedju premika pravcata "motorna" gred, ki premika 16 valjev, ki so prava paša za oči vsakega ljubitelja strojništva. Da bi bila prezentacija še lepša, motorna gred oponaša tudi premikanje dveh turbin na vsaki strani motorja. Pravi chironov motor ima sicer štiri.

Strojno animacijo motorja je mogoče spremljati 20 sekund, trikrat zaporedoma. Nato je treba prek ene izmed treh kron znova naviti mehanizem. 

Seveda ura opravlja tudi svoje osnovno poslanstvo, njen zapleten horloški mehanizem iz kar 578 sestavnih deloc ima rezerve za 60 ur delovanja, ob tem pa lastnk spremlja "napolnjenost" prek male ikone za napolnjenost "rezervoarja" na poziciji 3. 

Sam dizajn ure, ki ima zunanjost iz titana in safirnega stekla, je v marsičem povzet po chironu, ne manjka niti ikoničen nos v obliki konjske podkve. Sredi ure seveda je emblem EB.  

Tako kot chiron, ki stane od vrtoglavih 2,5 milijona evrov naprej, tudi ura ne bo krasila prav veliko rok. Cena za primerek je namreč 10 odstotkov pravega avtomobila. Da, 250 tisoč evrov!

Naredili jih bodo ... 250.

Foto: Newspress Bugatti chiron

Foto: Jacob & Co. Bugatti ura

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.