Z avtomatiki ravnajte nežno

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Pred nakupom avtomobila se velja pozanimati kakšen menjalnik izbrati. Na bolj ugodno porabo goriva vplivajo tudi sistemi, kot je indikator idealnega prestavljanja. Da bi prednosti menjalnika in drugih sistemov ekonomično izkoristili, pa se jim je treba prilagoditi.
Oglej si celoten članek

Z avtomatiki nežno

Prestave. Menjalnik vedno izberite glede na namembnost vozila. Če ga uporabljate le za pot v službo ali za mestne relacije, je petstopenjski menjalnik dovolj. Na daljših relacijah in pri večjih hitrostih na avtocestah pa se pozna šesta prestava, ki zmanjšuje porabo in hrup. Praktično vsi proizvajalci imajo poleg ročnih v ponudbi tudi samodejne. Ti so močno napredovali, saj so lahko zaradi prilagajanja slogu vožnje zelo varčni. Občutek pri pritiskanju na stopalko za plin pri avtomatskem menjalniku je zelo pomemben, ker sicer menjalnik prestavlja napačno, poraba pa poskoči.

"V samodejnih menjalnikih je poseben računalnik, ki beleži prestavljanje menjalnika in se potem delno prilagodi vožnji voznika. Zelo pomembno je, da voznik čim manj spreminja položaj noge na stopalki za plin. Če bomo močno pospeševali, menjalnik ne bo vedel, v kateri prestavi želite voziti. Če grobo pritisnete na stopalko, bo menjalnik najprej prestavil prestavo nižje, ker smatra, da naenkrat rabimo veliko moči na kolesih. S tem bo povečal vrtljaje, avto pa bo bolj odziven,“ pravi strokovnjak za varčno vožnjo s centra AMZS Danijel Granda.

Če čakate, ugasnite

Foto: Žurnal24 Varen varčen voznik logo Semafor. Ob vsakem postanku, ki bo daljši od 20 sekund, se nam motor že izplača ugasniti. Pri vnovičnem zagonu ne dodajajmo plina, ampak ga zaženimo v prostem teku. Vse več proizvajalcev vsaj za doplačilo ponuja sistem stop & start, ki motor ugaša in prižiga samodejno. Sistem stop & start motor znova vžge v desetinkah.

Avto sam svetuje prestavo

Svetovanje. V novejših avtomobilih je med merilniki indikator, ki kaže, katera prestava bi bila v danem trenutku glede na obremenitev najustreznejša, tako da voznik lahko vozi s kar najugodnejšimi vrtljaji. Avto sicer prestavo predlaga na podlagi svojih izračunov in ne predvideva konfiguracije ceste. Zanimiv je podatek, da voznik, ki vozi pri 4.500 vrtljajih v minuti, povzroča toliko hrupa, kot bi ga z istim vozilom 20 voznikov pri 1.500 vrtljajih.

Foto: Žurnal24 Varen varčen voznik sponzorji

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:45 6. Maj 2012.

    da le ne bo kdo tule mlačne vode odkril.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.