Za večjo varnost dodatna obvezna oprema

Foto: Policija
Foto: Policija
Policisti prihodnji teden poostreno nad motoriste. Število prometnih nesreč z motoristi narašča. Do leta 2017 spremembe glede obvezne opreme.
Oglej si celoten članek


Po ugotovitvah mednarodne raziskave z naslovom Varnost lahkih motociklov, ki jo danes predstavlja AMZS, skupno število vseh prometnih nesreč upada, medtem ko število nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, še vedno narašča. V Italiji in Španiji je vsaka četrta nesreča z udeleženim vsaj enim motornim kolesom, v Nemčiji in Sloveniji vsaka sedma.

Pri vozniku motornega kolesa je verjetnost dvakrat večja, da ima nesreča smrtni izid kot pri vozniku osebnega avtomobila. AMZS se je lani priključil projektom Varnost lahkih motociklov, da bi ozaveščal in predstavljal varnostna priporočila tako motoristom kot zakonodajalcem in izdelovalcem.

Leta 2017 nova določila

Ugotovitve med drugim kažejo, da sistema ABS in CBS pomagata vozniku pri zaviranju s tem, da ohranjata stabilnost vozila in krajšata zavorno pot. Sistem ABS lahko prepreči od 25 do 40 odstotkov prometnih nesreč z motornimi kolesi.

Do leta 2017 bodo morali imeti vsi na novo zasnovani motocikli z motorjem prostornine nad 125 kubičnimi centimetri serijsko vgrajen sistem proti blokiranju koles med zaviranjem. Določilo ne bo veljalo za motocikle s prostornino od 50 do 125 kubičnih centimetrov, ki pa bodo morali imeti kombinirani zavorni sistem CBS. Zanje ABS ne bo obvezna oprema.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:47 20. April 2014.

    Čeprav motor zmore nekaj čez 300km/h (da se malo pohvalim :)<br />Je pa užitek koga prehiteti... brez, da bi ogrožal …

  • 17:45 20. April 2014.

    Glavo uporabljat pa okoli sebe gledat in ne bo toliko nesreč. Kot lastnik motorja se na cesti počutim popolnoma varnega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.