Za zimo izbrati aluminijasta ali jeklena platišča?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
15. november je datum, ko bo zimska oprema postala obvezna na vozilih. Pogosta debata med vozniki je, ali naj pnevmatike v zimskem času namestijo na aluminijasta ali jeklena platišča? Lomilci mitov so se odločili narediti preizkus, katera so bolj vzdržljiva.
Oglej si celoten članek

Avto Za Slovenca barva avta in platišča na 1. mestu, šele nato varnost

Veliko voznikov za zimo pri montaži zimskih pnevmatik še vedno uporablja jeklena platišča, tisti, ki jim je pomemben videz, pa nameščajo lahka, aluminijasta platišča. Youtube ekipa Hydraulic Press Channel, že nekaj let pod hidravlično prešo vstavlja najrazličnejše predmete z bolj ali manj "eksplozivnimi" rezultati. Tokrat so v središče postavili avtomobilska platišča in skušali dobiti odgovor katera so močnejša.

Reportaža: Tovarna OZ Smeli smo videti, kako nastanejo elitna platišča OZ za prvake

Video.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Nekateri zagovorniki aluminijastih platišč pravijo, da so jeklena polna in jih je težje očistiti in vzdrževati, sploh pozimi, ko se na njih nabirata sol in zmrzjen sneg, to pa lahko privede celo do tresenja vozila med vožnjo. Strokovnjaki pojasnjujejo, da se med vožnjo po snegu ali plundri sneg nabira tako na platiščih kot tudi na delih podvozja in v samih kolotekih. Vsakemu vozniku zato priporočajo, da redno čisti strjen oziroma zmrznjen sneg zaradi varnosti med vožnjo, s tem pa pripomorejo tudi k zmanjšanju zunanjih vplivov na korozijo tako vitalnih delov podvozja kot jeklenih platišč.

Sneg v kombinaciji s soljo vpliva negativno na jeklene dele vozila, saj dolgoročno to pripomore k pospešeni koroziji. Aluminijasta platišča zaradi sestave niso podvržena rjavenju, je pa zaradi kamenja na cestišču tu veliko tveganje prask in odrgnin, prav tako v času snega na cestišču včasih spregledamo robnik in fizično poškodujemo platišče, razlike med jeklenimi in aluminijastimi platišči pojasnjujejo storkovnjaki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:49 27. Oktober 2018.

    Kar se pa tiče samega članka je pa itak bedarija. Test z stiskalnico nimam popolnoma nobene veze z obnašanjem platišč …

  • 11:44 27. Oktober 2018.

    No, pa da pokomentiram še iz mojega zornega kota... Na moj avto (pa saj vseeno kater), lahko namestim platišča najmanj …

  • 09:43 27. Oktober 2018.

    Jeklena platišča se pozimi uporabljajo samo zaradi občutljivosti aluminija na sol.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.