Zakaj so okna na letalih zaobljena?

Foto: EPA
Foto: EPA
Pred okoli 65 leti se je začela komercializacija poletov z letali. Da bi bile cene za let z letalom dostopnejše, so morala letala leteti na velikih višinah. To je pomenilo manj turbulence za potnike in nižjo porabo goriva letal.
Oglej si celoten članek

Za let na velikih višinah je gostota zraka manjša, kabina letala mora biti pod pritiskom, drugače potniki ne bi preživeli. Da pritisk ne bi "raztrgal" letala, so inženirji konstruirali potniško kabio v obliki cilindra, saj je tako najlažje vzdrževati notranji pritisk v kabini. Prav zaradi tega so morali oblikovati okna, ki so zaobljena, da bi zdržala velik pritisk.

"Če obstaja kot, potem obstaja tudi šibka točka. Torej, okna s štirimi koti imajo prav toliko šibkih točk, Zato so takšna okna na letalih nesprejemljiva, saj povečujejo možnosti, da bi letalo zaradi zračnega pritiska strmoglavilo," pojasnjuje storkovnjak za Dai Whittingham.

V začetku komercialnih letov, leta 154m sta zaradi pravokotnih oken dve letali razpadli v zraku, vsi potniki pa so umrli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.