Zakaj vaš avto enkrat na mesec samodejno zavira

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Verjetno niste vedeli za ta samodejni protokol med vožnjo pri tistih avtih, ki so jih izdelali v zadnjih nekaj letih.
Oglej si celoten članek

Električna ročna zavora je praktično že izrinila klasično ročico iz avtomobilov, saj je na cenikih le še pešica novih modelov, ki vztrajajo pri takšni rešitvi. Vozniki so se novosti že dodobra navadili, prednosti aktiviranja ročne zavore prek tipke je namreč več kot pa slabosti.

Pri Helli, ki številnim avtomobilskim znamkam dobavlja mehatronske elemente, so pojasnili zanimivo podrobnost elektronske ročne zavore, ki se je lastniki povečini ne zavedajo. Da bi avto preprečil korozijo na zavornih diskih in ploščicah ter da bi zagotavljal enakomerno obrabo skozi celotno življenjsko dobo, se vsake toliko časa med vožnjo izvede aktivacija ročne zavore.

NASVET MEHANIKA Velika napaka voznikov avtomobilov z ročno parkirno zavoro

Foto: Saša Despot Audi A4

Takšna rutina se avtomatsko ponovi nekako na mesec dni ali na vsakih 1.000 prevoženih kilometrov, voznik pa je sploh ne zazna, saj se parkirna zavora aktivira le z 20 odstotki od maksimalnega oprijema. 

Pri Helli poudarjajo, da je obraba ploščic pri teh rutinskih zaviranjih zelo majhna. Po 300 protokolih bi na ploščicah pobralo do največ 0,5 milimetra zavorne obloge. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:58 5. Junij 2022.

    In če se med vožnjo ne da nekoliko zavirati z el. ročno zavoro, da bi posušili obloge, pač moramo čakati …

  • 23:55 5. Junij 2022.

    Enkrat na mes. oz, 1000 km seveda ni najboljše. Dodati je potrebno ročno zaviranje tudi po vsakem pranju, ker takrat …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.