Zaradi voznikov barvajo jelene

Foto: BO
Foto: BO
Na Finskem se nesrečam z divjadjo na cestah poskušajo izogniti z zanimivo novostjo.
Oglej si celoten članek

Nesreče z živalmi, ki se v nepravem trenutku znajdejo na cesti, so tudi v Sloveniji zelo pogoste, še toliko bolj pa na prostranstvih Finske. Tam vsako leto v nesrečah z avtomobili pogine okoli 4.000 glav srnjadi in jelenjadi, na vozilih pa nastane za okoli 15 milijonov evrov škode. 

Po navadi so se vsi ukrepi doslej osredotočali predvsem na to, kako bi naredili varnejše avtomobile in ceste. Medtem ko Volvov radarski sitem že prepoznava živali, pa so denimo v Kanadi uvedli posebno markiranje cest, ki dovoljuje, da voznik lažje prepozna senco nepovabljenega gosta.

Finci so se odločili zgrabiti bika za roge oziroma problem rešiti pri izvoru. Tamkajšnje združenje rejcev jelenjadi je namreč začelo testno markiranje živali s posebno odbojno barvo. 

Ko voznik z žarometi osvetli žival, se ta dobesedno zasveti, tako da jo voznik zlahka opazi in se ji izogne. Barvo za zdaj testirajo na kožuhu, čeprav menijo, da bo še učinkovitejše barvanje rogov, saj bo tako žival vidna z vseh zornih kotov. Kako postopek barvanja in spremenjen videz vplivata na psiho živali, Finci ne navajajo. Za prihodnjo jesen bodo na območju okoli Laplanda označili večje število živali v divjini, poroča YLE.

Na Finskem imajo največ težav z divjadjo na cestah novembra in decembra, ko večji del dneva vlada tema, veliko nesreč pa je tudi poleti, saj takrat komarji jelene silijo v nenehno gibanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:50 25. Februar 2014.

    kje so sedaj okoljevarstveniki za pravice živali

  • 09:46 24. Februar 2014.

    Genetski inženiring. V genetiki je že danes možno, da se živalim v temi svetijo dlake, kremplji..... S poizkusi so to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.