Žarometi, ki poskrbijo, da dež izgine

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Znanstveniki razvili sistem, integriran v žaromete, ki bo v pomoč med močnim deževjem ali sneženjem, saj voznikom omogoča skoraj nemoten pogled skozi vetrobransko steklo.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki z Univerze Carnegie Mellon v Pittsbourghu so izumili način, kako izničiti odsev, ki nastane ob deževju in je moteč dejavnik med vožnjo. Predstavili so napredno tehnologijo, ki deluje s pomočjo kombinacije kamere in projektorja.

Kamera beleži položaj vsake dežne kaplje, nato pa izračun poda v milisekundah. Na točki, kjer se pojavljajo kapljice, jih s pomočjo projekcije osvetli in s tem "izbriše" z vidnega polja voznika. Vodja projekta Srinivasa Narasimhan pravi, da so v področju avtomobilskih žarometov uporabili posebne svetlobne čipe, ki svetijo skozi dežne kaplje, s tem pa pri nizkih hitrostih omogočijo, da vozniku 70 do 80 odstotkov kapelj sploh ne opazi, hkrati pa žaromet izgubil le od pet do šest odstotkov na intenzivnosti. Slabše se je tehnologija izkazala v primeru sneženja, a je še vedno vidljivost za več kot 60 odstotkov boljša kot, če voznik ne uporablja sistema. Žaromet takrat izgubi 15 odstotkov svetilnosti.

Kljub vsemu pa tehnologija še ni pripravljena za na trg. Znanstveniki ocenjujejo, da bo trajalo vsaj še štiri leta, preden bodo predstavili bolj zmogljiv sistem, ki bo vozniku bistveno v pomoč tudi pri višjih hitrostih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.