Zaviranje pred radarji zelo nevarno

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Točke, na katerih so postavljene škatle za stacionarne radarje, so v resnici zelo nevarne, saj vozniki pohodijo zavoro, da bi se izognili morebitni kazni.
Oglej si celoten članek

Pri britanski družbi Wunelli, ki obdeluje podatke o cestnih incidentih, so ugotovili, da je zaradi sunkovitega zaviranja  v območju fiksnih stacionarnih radarjev v povprečju šestkrat večja možnost nevarnih dogodkov, na nekaterih točkah pa je bila ta nevarnost celo do 11-krat večja. 

Pri tem so naredili primerjavo in merili pojemke vozil v območju kamer in jih nato primerjali z načinom upočasnjevanja, ko neko vozilo zapelje v naselje z določeno omejitvijo, poroča Auto Express.

V območju stacionarnih kamer so bili pojemki največji, izmerili so ogromno primerov, ko je avto v sekundi zmanjšal  hitrost za 10 km/h in več, kar je denimo dovolj, da bi se vsebina v vrečki pred sopotnikom skotalila k njegovim nogam. Če za takšnim avtom na prekratki razdalji vozi drugo vozilo, je nevarna situacija neizbežna. 

Pri družbi Wunelli opozarjajo, da sicer merjenje hitrosti kot preventiva ni slabo, a bi morali odgovorni upoštevati nevarnosti, ki ob tem nastajajo. Zato bi morale biti kamere oziroma škatle dobro vidne, vozniki pa nanje pravočasno opozorjeni, še posebej če so kamere postavljene na črnih točkah, pravijo. Seveda pa prvenstveno težava že v prehitri vožnji. Nič nenavadnega ni, da vozniki znova pospešijo prek omejitev takoj, ko prevozijo območje meritve.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:50 15. November 2015.

    Dejstvo, da potrebuješ razlago samo potrjuje mojo trditev. Avtomobili so sicer napredovali, tvoji možgani žal ne.

  • 15:44 15. November 2015.

    Daj mi povej zakaj se lahko v Nemčiji peljem 280km/h pa to sploh ni divjanje, pa to tudi na nekaterih …

  • 13:52 15. November 2015.

    S svojim zapisom si jasno dokazal, da si lep primerek tistih, ki bi jim morali po kratkem postopku na licu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.