ZDA bi z osamitvijo Rusije škodile tudi sebi

Foto: EPA
Foto: EPA
Napeti situaciji med Ukrajino in Rusijo se niso mogli izogniti niti na avtosalonu v Ženevi. Proizvajalci vozil so zaskrbljeni zaradi rastočega ruskega avtomobilskega trga, ki lahko pelje v novo krizo avtomobilske industrije.
Oglej si celoten članek

Predsednik ZDA Barack Obama je Rusiji zagrozil s sankcijami in osamitvijo, če bo prišlo do vojnega spopada z Ukrajino. Ruski predsednik Vladimir Putin mu je vrnil žogico z odgovorom, da je svet prepleten in bo to ogrozilo gospodarstva vseh držav.

Prvi možje Forda, General Motorsa, Renaulta in drugih z zaskrbljenostjo gledajo na zadnje politične dogodke, ki spominjajo na hladno vojno med ZDA in Rusijo. Kriza med Rusijo in Ukrajino lahko ponovno zamaja avtomobilsko industrijo, ki je tudi v Evropi končno spet v zelenih številkah.

General Motors: Zaskrbljeni smo

Rusija je med pomembnejšimi avtomobilskimi trgi. Leta 2013 so Rusi pokupili 2,78 milijona vozil, kar je nekaj manj od največjega evropskega trga Nemčije z 2,95 milijona prodanih vozil v letu 2013 in večji trg od Velike Britanije, kjer so lani prodali 2,26 milijona vozil.

"Situacija je skrb vzbujajoča. Podrobno spremljamo dogajanje," je v Ženevi dejal Stephen Odell, šef evropskega Forda, in dodal: "Trenutno je še prezgodaj, da bi delali zaključke. Ne bomo še ukrepali."

Ford svoja volumenska modela focus in mondeo proizvaja v ruskem St. Petersburgu. Tam naj bi proizvajali tudi športna terenca ecosport in edge. Posel z Rusi imajo tudi pri drugem ameriškem velikanu General Motorsu, kjer načrtujejo v Rusiji letno izdelati 350.000 vozil. "Rusija je velik avtomobilski trg, seveda smo zaskrbljeni," pravi predsednik GM Dan Amman.

Prodaja po veliki rasti pada

Na udaru je tudi francosko-japonska naveza Renault-Nissan, ki je največji lastnik ruskega proizvajalca vozil AvtoVAZ, najbolj znanega po vozilih znamke Lada. Francozi so lani prodajo vozil v Rusiji povečali za 11 odstotkov – na 210.099 vozil. Na roko jim ne gre niti padanje ruskega rublja, ki je v torek dosegel rekordno nizko vrednost.

"Naši interesi v Rusiji so ekonomske in finančne narave," je dejal Jerome Stoll, izvršni direktor Renault, in dodal: "Padanje rublja nas ne skrbi toliko kot politična kriza, ki zmanjšuje prodajo." Prodaja vozil v Rusiji je lani v primerjavi z letom 2012 nazadovala za šest odstotkov. To je bil prvi znatnejši padec. Pred tem je v obdobju treh let prodaja zrasla za 27 odstotkov. Analitiki ocenjujejo, da naj bi letos v 140-milijonski Rusiji prodali 2,73 milijona novih vozil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:21 1. April 2014.

    Od kdaj je pa vojna za ameriška podjetja problem? IBM je med 2. svetovno vojno z nacisti sodeloval pri pobijanju …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.